Huiseigenaren betalen volgend jaar gemiddeld 938 euro aan gemeentelijke belastingen en heffingen. Dat is 51 euro meer dan dit jaar, een stijging van 5,7 procent.
Dit blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen huis naar woonlasten in 110 gemeenten waarvan de cijfers al bekend zijn. Gemiddeld stijg de OZB-aanslag met 5,4 procent. Dat is iets meer dan dit jaar en ook iets meer dan het inflatiecijfer van 4,2 procent. In 46 gemeenten blijft de OZB-aanslag op of onder het inflatiecijfer en in 9 gemeenten daalt de aanslag.
De afvalstoffenheffing gaat gemiddeld met 6 procent omhoog en de rioolheffing met 4,5 procent. Voor het ophalen van huisvuil betaalt een huishouden gemiddeld 334 euro. In Rijswijk betaalt een huishouden het meest, 533 euro, in Nederweert het minst, 151 euro. De rioolheffing is het hoogst in Gouda, 530 euro, en het laagst in Koggenland, 102 euro. Afvalstoffen- en rioolheffing zijn kostendekkend. Gemeenten mogen het geld niet aan iets anders besteden.
Enkele gemeenten vallen op met forse uitschieters. Zo is er in de gemeente Renkum een OZB-stijging van meer dan 20 procent. In Rhenen, Brummen en Oosterhout gaat de rioolheffing met meer dan 20 procent omhoog. Zeewolde en Heusden verhogen de afvalstoffenheffing met meer dan 40 procent.