'Goedkoop energietarief pakt duurder uit'

Getty Images

Energiebedrijven proberen regelmatig nieuwe klanten te strikken met lage tarieven. Wat consumenten vaak niet opvalt, is dat deze bedrijven soms hoge vastrechtkosten rekenen.

Daarmee verdienen ze volgens de Consumentenbond de lage instaptarieven ''dubbel en dwars terug''. Een overstap zou daardoor niet altijd de moeite waard zijn, omdat de nieuwe aanbieder hogere vastrechtkosten rekent dan de oude. De meeste onafhankelijke vergelijkers rekenen het vastrecht wél mee in de prijs. Daar wordt weergegeven wat mensen jaarlijks kwijt zijn.

Vastrechtkosten zijn vaste jaarlijkse lasten die iedere energieverbruiker betaalt, onafhankelijk van de hoogte van de afname van stroom en gas. Consumenten letten veel meer op het variabele tarief - de prijs per kubieke meter gas of kilowattuur.

Te hoge rekening

Uit een analyse van de prijzen van tien grote aanbieders blijkt volgens de consumentenorganisatie dat leveranciers met lage tarieven voor stroom en gas dit compenseren door torenhoge vastrechtkosten berekenen. Dat levert bij de jaarrekening dan een vervelende verrassing op. Zo rekent de Nederlandse Energiemaatschappij (NLE), die regelmatig stunt met lage variabele tarieven, de hoogste vastrechtkosten voor een eenjarig contract voor stroom en gas (168 euro). Greenchoice is hierin het goedkoopst met 49 euro.

De drie grote energieleveranciers in de markt (Essent, Eneco en Nuon) rekenen relatief weinig vastrechtkosten, maar hun prijzen voor gas en stroom liggen dan weer hoger.

Persoonlijke omstandigheden

Volgens de kostenvergelijking hangt het van persoonlijke omstandigheden af welke leverancier het voordeligst is. Grote gezinnen hebben doorgaans meer voordeel bij lagere energieprijzen en een hoger tarief aan vaste kosten. Kleine verbruikers hebben juist meer aan lage vaste lasten.

Een overzicht van de goedkoopste leverancier (vastrechtkosten inbegrepen) vindt u hier >>

Auteur