De herfst hoeft niet onnodig duur te zijn, dankzij deze bespaartips van Marieke Henselmans!
1: Heerlijke hazelnoot
Weet je hoe een hazelaar eruit ziet? Zo niet, even googelen. Karakteristiek voor de hazelaar is dat hij geen echte stam heeft. De takken lijken als een bosje bloemen in de grond gezet. Rond deze tijd zitten noten aan de takken. Als ze rijp zijn vallen ze vanzelf, meestal geholpen door een lekkere storm. Ga na zo’n storm met een emmertje rapen. Verse noten kunnen nog een beetje ‘plantachtig’, onrijp smaken. Twee mogelijkheden: nog een maandje laten rijpen in een mandje, of kraken en branden. Noten zijn gezond en hartstikke duur.
2: Feestbegroting
In januari klagen veel mensen over de dure feestdagen en de dure decembermaand. We kopen jaarlijks meer cadeautjes dan we van plan waren. Voor Kerst wordt steeds meer uitgegeven, vooral aan een luxe diner. Tegen de jaarwisseling hebben we al zoveel uitgegeven dat opletten niet meer uitmaakt, en gooien we er nog een flink vuurwerkpakket tegenaan. Is het een idee om nú, nu de pepernoten en de champagne nog niet naar ons hoofd zijn gestegen, een feestbegroting te maken? Wat wil je uitgeven aan Sint? Wat aan Kerst en Oud & Nieuw?
3: Duur dier
De consumptiemaatschappij veroorzaakt een boel misverstanden. Dat je liefde toont door cadeaus te geven bijvoorbeeld. Klopt eigenlijk zelden en zeker niet als het de liefde voor onze huisdieren betreft. Dieren hébben helemaal geen speciale wensen. Ze willen lekker rennen en ook rust. Verder aandacht, spelen met een oude sok of bal en een goede sfeer, precies dat wat zij ook bieden. De Consumentenbond onderzocht jaren terug dierenvoeding, de duurste merken bleken soms niet voldoende voedingsstoffen te hebben, terwijl Opticat van Lidl prima bleek, voor een klein prijsje.
4: Maand van de geschiedenis
Oktober is de ‘Maand van de geschiedenis' (programma 1 sept bekend zie maandvandegeschiedenis.nl ) Spaarzaamheid heeft ook een interessante geschiedenis. Vanaf de middeleeuwen tot ongeveer 1968 stonden Nederlanders bekend om hun zuinigheid. Het was normaal álles te gebruiken en hergebruiken tot het tot op de draad versleten was. Begin jaren ‘70 waren we al snel geen kampioen spaarzaamheid meer, maar kampioen weggooien en verspillen. Niet iedereen deed daar aan mee. Hanneke van Veen schreef in 1980 (!) Het Hergebruikboek. Volgens haar was álles nog wel te gebruiken.
5: Besparingsgeschiedenis
Hanneke van Veen schreef echt geschiedenis door in 1992 samen met haar man Rob van Eeden De Vrekkenkrant uit te brengen. Het krantje was bijzonder geestig en bevatte toch ook serieuze informatie. Ze werden Het Vrekkenechtpaar gedoopt, gaven lezingen en cursussen, en schreven boeken als Hoe word ik een echte vrek? De tips waren soms ronduit baldadig (‘zoek een kleine partner, want die eten minder’)' maar het echtpaar was zijn tijd ver vooruit. In 2000 trokken ze zich terug uit de publiciteit. De Vrekkenkrant is opgevolgd door het tijdschrift Genoeg, een mooi rijk tijdschrift, over geld en milieu sparen, maar nooit op geluk. zie www.genoeg.nl
6: Nieuw museum
Amsterdam heeft een nieuw museum. Het zit grotendeels onder de grond, is wel zeven kilometer lang, heeft zeven zalen, waar werk van 10 wereldberoemde kunstenaars is te zien. Wil je het zien? Maak een rit met de Amsterdamse Noord Zuid lijn, de gloednieuwe metro en kijk op de nieuwe stations. Op alle stations is een groot kunstwerk te zien. De Volkskrant gaf het ‘museum’ vijf sterren. Het duurde meer dan vijftien jaar, veel langer dan gedacht en de kosten zijn twee maal hoger dan aanvankelijk begroot, maar dan heb je ook wat; Amsterdam heeft zich er niet vanaf gemaakt. Maak er een dagje van of kijk in elk geval als je toch in Amsterdam bent.
7: Recht op toeslag
Ouderenorganisatie melden dat senioren vaak veel geld mislopen omdat ze huur- en zorgtoeslag waar ze wel recht op hebben niet aanvragen. Het gaat om één op de zes huishoudens met 55-plussers. Ze lopen hierdoor mogelijk jaarlijks duizenden euro's mis. Zonde! Kijk op www.rechtopgeld.nl of je recht hebt op toeslagen of andere voordelen.
8: Ons dagelijks brood
Nederlanders gooien gemiddeld 17 kilo brood per huishouden per jaar weg, ofwel 21 hele broden. Onbegrijpelijk! Maak tosti’s, soldaatjes (gebakken broodreepjes voor bij soep), Italiaanse bruschetta's (als je het zo noemt smaakt het al anders), Franse croutons, Spaanse pinchos, broodschoteltjes, broodpudding en dergelijke. Je kunt er wentelteefjes, paneermeel, een quichebodem of vleesvervangers (‘wereldburgers’) van maken. Volgens bepaalde godsdiensten is het weggooien van brood zondig. Hier noemen we het gewoon 'zonde'!
Meer tips: www.rechtopgeld.nl