Het klinkt interessant, wat de tv-gids zegt over het RTL4-programma 'Een dubbeltje op z'n kant': Wekelijks wordt een gezin met geldproblemen op weg geholpen. Na de eerste drie afleveringen is echter duidelijk...
Het klinkt interessant, wat de tv-gids zegt over het RTL4-programma 'Een dubbeltje op z'n kant': Wekelijks wordt een gezin met geldproblemen op weg geholpen. Na de eerste drie afleveringen is echter duidelijk dat kijkers noch deelnemers hier veel aan hebben.
Sinds kort zendt RTL4 het programma 'Een dubbeltje op z'n kant uit'. Volgens de tv-gids 'wordt wekelijks een gezin met geldproblemen op weg geholpen. 'De omvang en oorzaak van de financiële besognes worden in kaart gebracht. De opzet van het programma is dat presentator John Williams zoekt samen met Annemarie van Gaal en de deelnemers naar besparingen en een gezondere financiële basis.'
Als dit op tv te zien was, zou het interessant zijn. Maar de kijker ziet iets anders.We krijgen informatie over de deelnemende gezinnen, en zien in cijfers hun inkomen, vaste lasten en de omvang van hun schuld. De inkomens zijn over het algemeen heel redelijk te noemen, tot zo'n € 3000 per maand. Overigens moeten talloze gezinnen het met veel en veel minder doen en redden het wél, maar dat terzijde.
De vaste lasten van de deelnemers zijn torenhoog, maar over hoe dat komt en over de rest van hun uitgavenpatroon kom je weinig te weten. Ook hoe de schuld ontstaan is blijft raadselachtig.
12.000 euro schuld
Presentatrice Annemarie van Gaal die als zelfstandig ondernemer veel geld verdiend heeft, heeft de taak de deelnemers de stuipen op het lijf te jagen door ze te confronteren met de hoogte van de schuld. Ze hebben een schuld van bijvoorbeeld 12.000 euro. Op een groot scherm tonen ze hoe de schuld zou oplopen als er niets aan de situatie wordt gedaan.
De cijfers rollen over het scherm: 12.000, 24.000, 50.000.....Als jullie nou niet aan de slag gaan is de schuld over 10 jaar 100.000 euro! U begrijpt het al: de deelnemende stellen barsten in tranen uit. De camera zoomt in en John Williams gaat ze troosten, maar wrijft het ze ook nog even goed in: 'dat is schrikken hè?' Dit is geen infotainment meer, ditis honderd procent drama.
Tips van Marieke
- Wie beter met z'n geld wil omgaan neemt de volgende stappen:
- Zorg voor overzicht over inkomsten en uitgaven
- Denk na over de keuzes die je wilt maken. Wat is voor jou belangrijk? Waar kun je op besparen? Of kun je ook wat meer verdienen?
Die keuzes moet je zélf maken, alleen dan kom je uit de problemen. Bij het tv-programma walsen ze een beetje over de mensen heen. In de eerste aflevering was een gezin waarvan de vrouw weinig uren werkte. De programmamakers dwongen de vrouw te solliciteren naar een baan met meer uren. Ze had piepkleine kinderen en wilde niet. Er werd forse druk op haar uitgeoefend. Waarom werd ze niet gerespecteerd in haar keuze? Waarom werd niet naar de dagelijks uitgaven gekeken?
Kwijtscheldingen
Verder biedt het programma steeds cadeaus en kwijtscheldingen aan de deelnemers. De auto gaat de deur uit, ze krijgen een scooter cadeau. Of de deelnemers nu inzicht hebben in hun gedrag, of ze dingen beter gaan aanpakken als John is vertrokken is twijfelachtig. Of ze écht geholpen zijn is zeer de vraag. Al lucht al dat doorlopende huilen vast op.