Stroom blijft hartstikke duur, dus besparen op energie levert véél voordeel op. Bespaarexpert Marieke Henselmans geeft acht tips.
1 Elektriciteit besparen: sluipverbruik
Vorige maand waren er gas-bespaartips, nu elektriciteit. Waarbij je vooral moet denken: alle beetjes helpen. Kijk eens naar je sluipverbruik. De CV ketel en elektronische deurbel moeten aan blijven. Heb je meerdere apparaten, bijvoorbeeld, tv met dvd speler, computer met randapparatuur) doe dan alle stekkers in een contactdoos met een aan/uit-schakelaar. Schakel de stekkerdoos na gebruik uit. Laat telefoonopladers na gebruik niet in het stopcontact.
2 Elektriciteit besparen: stofzuigen of vegen?
Ben je (net als ik) erg gesteld op een schone vloer? Zelf heb ik op elke verdieping een zachte bezem staan, die ik zeker dagelijks gebruik. Soms stof ik vooraf met een zachte stoffer. Het geveegde hoopje ruim ik op met stoffer en blik en heel soms met de oplaadbare kruimeldief, die maar één keer in de anderhalve maand hoeft opgeladen. Zo kan de stofzuiger weinig gebruikt, dat scheelt ook van die dure zakken. Om het af te maken soms nog even een dweil door de kamer.
3 Elektriciteit besparen: gratis drogen
Toen ik kleiner en fijner ging wonen heb ik de droger weggedaan. Voor ik ga wassen kijk ik eerst op buienradar. Was buiten drogen is ook goed voor je humeur. Het hoeft niet heel warm te zijn, als er maar een beetje wind staat. In de wintermaanden gaat de was op een rekje of aan de lijn op zolder. Een droger gebruikt veel stroom, je hebt hem eigenlijk niet nodig. Andere stroomslurpers zijn aquaria, elektrische boiler, airco (gebruik in de plaats liever een ventilator) en elektrisch kacheltje.
4 Elektriciteit besparen: witgoed en andere apparaten
Als apparaten aan vervanging toe zijn is dat een goed moment om je slag te slaan en een zuiniger exemplaar te kiezen. Let dan op het vermogen, (zie W of wattage) . Het hoogste vermogen zorgt voor het hoogste elektriciteitsverbruik. Let ook op het energielabel. Een grote besparing bij koelkasten is een kleiner exemplaar te kopen. Heb je een extra vriezer? Kan die misschien weg?
5 Elektriciteit besparen: Verlichting
Heb je nog gloei- of halogeenlampen? Controleer alle lampen, groot en klein in huis. Dit is het moment om ze te vervangen, zeker de lampen die vaak aan zijn. Oude halogeen- en gloeilampen mogen in de vuilnisbak, spaarlampen en halogeen moeten in de bakken die in verschillende winkels staan. Andere bespaartip: sowieso lichten uit als je uit een kamer gaat. Ga je een film kijken: dan kun je misschien volstaan met een klein lampje, afgezien van de tv.
6 Elektriciteit besparen: wassen
Als de wasmachine aan vervanging toe is, let dan op het energieverbruik en het energielabel. Je kunt flink besparen door minder vaak en korter te wassen. Laat kledingstukken luchten buiten. Gebruik een schort in de keuken. Ook al was je minder vaak, wacht toch tot je een volle trommel hebt. (Ga niet zoeken in huis wat er nog bij kan om de trommel vol te maken ;) Was op lage temperaturen. Wel eens per maand heet wassen met handje soda om machine schoon te houden.
7 Elektriciteit besparen: de vaatwasser
Zelf heb ik vaak veel mensen te eten (op het bureneten) en gebruik grote pannen bij het maken van jam en dergelijke. Mijn vaatwasser is vooral voor die gelegenheden, hij draait ongeveer eens per week. Laat dingen eerst weken in een grote (vuile) pan, dan kan een korter programma worden gebruikt. Maak van de wasmachine en de vaatwasser het filter regelmatig schoon.
8 Elektriciteit besparen: meten is weten
Voor gevorderden: er zijn apparaatjes te koop die het stroomverbruik van elk apparaat meten. Ik zou daar zelf een beetje zenuwachtig van worden. Je kunt ook nagaan of jouw elektriciteitsverbruik een beetje in lijn is met je woonsituatie.
Hoeveel gebruiken anderen gemiddeld in een vergelijkbare situatie? Zie ook de site van het Nibud.
Nog meer besparen? Kijk op bespaarboeken.nl/site/