Veel voor weinig: ui

€1,21 per kilo

Getty Images

Een gesnipperd uitje is een fantastische smaakmaker. Maar er kan veel meer met deze bol van de plant Allium cepa.

Zo haal je er meer uit

Wetenschappers hebben ontdekt dat de buitenste ringen van rode uien en sjalotten belangrijke voedingsstoffen bevatten, zoals zwavel en quercetine. Die laatste is een antioxidant, dat mogelijk lichaamscellen beschermt tegen beschadiging. De hoeveelheid van deze stofjes is echter zo klein dat je een berg uien moet opeten, wil je er iets aan hebben. Verder bevat een ui veel vezels. Het eten ervan bevordert in de darmen een gezonde stoelgang. Wel steeds combineren met voldoende groenten bij de maaltijd: een ui vervangt geen groente.

Tranen voorkomen

Tranen bij het schillen voorkom je met een scherp én nat mes, en een natte snijplank. Een bot mes kneust de ui, waardoor onnodig veel zwavelzuur vrijkomt. Water bindt de zwavel voordat dit traangas de ogen bereikt. Verder helpt flink ventileren. Onze oma’s zwoeren bij een waxinelichtje naast de snijplank: de vlam verbrandt de zwavel. ­Alternatief: leg de uien twee uur in de koelkast en snijd ze onder koud stromend water.

Fijnsnijden en luchtjes

Voor het fijnsnijden halveer je de ui zonder te schillen; trek dan de schillen in delen vanaf de top naar de wortel, maar laat ze eraan zitten. Zo houd je de ui makkelijk vast bij het snijden van ringen. Uien snijden levert vervelende luchtjes aan de handen op, die vaak wel een dag blijven hangen. Wrijf handen dan met wat zout in en spoel vervolgens af. Een ­gekookte aardappel helpt ook. Bij het maken van een bouillon hoef je de ui niet te schillen. Juist de schil bevat mooie kleurstoffen. Tot slot: je bewaart een ui droog en donker. Je voorkomt uitlopers door ze per stuk te verpakken in aluminiumfolie.

Wat kun je er verder mee?

  • Streeploos zemen: bij het ramen lappen stop je een ui, in vier parten gesneden, in een waszakje in de emmer lauw water. Navegen met de trekker en het raam droogt streeploos op.
  • Verkoudheid bestrijden: een verstopte neus ga je te lijf met uienthee of met het knabbelen op een rauwe ui. De neus gaat lopen en blijft dus open. ’s Nachts adem je vrijer met een opengesneden ui op het nachtkastje.
  • Aanbakken vermijden: met een half doorgesneden ui voorzie je de hete barbecue-grill van een laagje tegen het aanbakken.
  • Verfluchtjes verdrijven: een gevoelige neus heeft baat bij een in vieren gesneden ui op een schoteltje, die verflucht en andere geuren verdringt. Dit houdt ook insecten op een afstand.
  • Bevroren autoruit voorkomen: bespaar u het krabben van de autoramen en wrijf de avond tevoren met een doorgesneden rauwe ui op de ruiten. Helpt ook tegen beslaan aan de binnenkant. Het plakt wel heel erg.

Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine juni 2017. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!

 

Auteur 
Bron 
  • Geld & Recht