Vijf manieren om het klimaat te sparen - én uw portemonnee!

Getty Images

Sinds 1 september 2012 is de standaardlimiet op Nederlandse snelwegen 130 km/u. Maar het kabinet denkt er nu over na om dat terug te draaien: terug naar 120 km/u. Dit om de klimaatdoelstellingen van 2020 te behalen. Er zijn echter ook andere methodes om duurzamer te leven. En die zijn nog goed voor uw portemonnee ook!

Om aan de klimaatdoelen van 2020 te voldoen, moet de uitstoot van broeikasgassen met 25% zijn verminderd t.o.v. 1990.  De uitstoot van CO2 moet met nog eens 9 megaton extra omlaag. Behalve het sluiten van kolencentrales en het verhogen van uw energierekening, is het verlagen van de maximumsnelheid ook een mogelijkheid die op tafel ligt. Minder hard rijden betekent minder CO2, want dan gebruik je minder energie per kilometer.

Behalve het verlagen van de maximumsnelheid zijn er echter nog andere methodes. Want met een verlaging van 130 naar 120 zouden we 'slechts' 0,3 megaton CO2 per jaar besparen. Doucht iedereen in Nederland nog maar 5 minuten, dan besparen we ruim 1,5 megaton! Om zoiets in het verkeer voor elkaar te krijgen, zou de maximumsnelheid naar de 100 moeten.

Natuurlijk kunt u zelf ook een steentje bijdragen aan het halen van de klimaatdoelen. Denk eens aan het volgende:

1. Weggooien is zonde

Maar liefst 13 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak, dat is ruim 40 kilo voedsel per persoon per jaar met een waarde van zo’n 140 euro. Slecht voor uw portemonnee én het milieu. Verder schatten onderzoekers in dat via de gootsteen en het toilet jaarlijks per persoon 57 liter vloeistof zoals koffie, thee en melk verloren gaat.

Getty Images

2. Kies groente en fruit van het seizoen

Dat is goedkoper en minder belastend om tegen het seizoen in te produceren. Eet minstens 250 gram groente en 2 stuks fruit per dag. Het liefst groente en fruit dat niet ingevlogen is uit het verre buitenland. Voor het milieu is vervoer per vliegtuig namelijk beduidend slechter dan per vrachtwagen of boot. Dichterbij is echter niet altijd beter: het kost vaak meer energie om producten in een Nederlandse kas te kweken dan per vrachtwagen of boot uit warmere streken in te voeren. Vandaar ons advies voor seizoensproducten.

3. Koelkast vervangen

Onzuinige koelkasten en vriezers zijn energievreters. Toch vervangt 87 procent van de Nederlandse huishoudens de koelkast pas als deze kapot is, zo blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal. Moderne koelkasten zijn echter veel zuiniger dan de koelkasten die 8, 15 of 25 jaar geleden gemaakt werden. Het maken van een nieuwe koelkast kost weliswaar energie en grondstoffen, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt doordat een nieuwe superzuinige koelkast jaar in jaar uit véél minder stroom gebruikt.

Een koelvriescombinatie met A+++ label gebruikt zo’n 160 kWh per jaar aan stroom, een A+ model 300 kWh. Dat scheelt jaar in, jaar uit 140 kWh per jaar. Voor uw portemonnee hoeft u het niet te laten: een A+++ koelkast is in de winkel wel duurder, maar over de gehele gebruiksduur (15 jaar) bekeken speelt u meestal quitte of bent u zelfs iets goedkoper uit.

4. Ga op vakantie met de trein

Gaat u op vakantie? Kies voor een internationale (hogesnelheid) trein of een touringcar. Deze vervoersmiddelen zijn het meest milieuvriendelijk! Toch met de auto? Ga op vakantie met vrienden of neem de kleinkinderen mee: een auto met meerdere inzittende is beter voor het klimaat. En qua kosten is het ook nog efficiënter.

5. Koop geen nieuwe kleren meer

Kleren maken de man, maar voor de productie zijn enorm veel chemicaliën en grondstoffen nodig. Voor een spijkerbroek wordt zo'n 7000 (!) liter water gebruikt. En vaak zijn de arbeidsomstandigheden beroerd. Dus: koop minder nieuwe kleding. U kunt ook tweedehands kopen op rommelmarkten, leuke vintage boetiekjes of online via Marktplaats, United Wardrobe of Facebookgroepen zoals Amsterdam Yardsale.

Bron: Milieudefensie

Auteur