Met deze bespaartips van Marieke Henselmans zit u er deze winter warmpjes bij.
1: Waar en wanneer winter-bespaarsport
Vanaf half maart is de wintersport goedkoper. Misschien wel vier maal voordeliger dan in het hoogseizoen. Last-minute boeken is ook goedkoper. Van de Alpenlanden is Frankrijk het minst duur. Maar het voordeligst zijn skigebieden in Bulgarije, Tsjechië en Turkije. Daar is niet alleen het verblijf veel goedkoper, de skipassen, materiaalhuur en restaurants zijn dat ook. En de sneeuw is even wit.
2: Winter-bespaarsport 2
Als buiten de deur eten voor jou een onmisbaar onderdeel is van de wintersportvakantie waar maaltijden en alcohol zijn inbegrepen het voordeligst. Wanneer het vooral om de sport gaat is het voordeliger om een accommodatie met een eigen keuken te nemen, en die te delen met een groep. Je kunt dan daar koken en eten. Voor de après-ski kun je zelf voordelige slobberwijn inslaan.
3: Winter-bespaarsport 3
Koop geen nieuwe wintersportkleding voor je vertrekt. Doe nog één keer met de spullen die je hebt, of leen wat bij vrienden of familie. Ná het seizoen gaat alle wintersportkleding en -materiaal in de uitverkoop. Ga na wie van de thuisblijvers nog een goede sunblock van afgelopen zomer heeft liggen. Die kun je mooi opmaken.
4: Winter-bespaarsport 4
Wanneer elke wintersportvakantie dit jaar toch nog te duur is, kun je eens een dagje gaan boarden of skiën in zo’n indoor sneeuwhal. Er zijn er zes in Nederland, en ze verschillen behoorlijk in mogelijkheden en prijs. Je kunt extra besparen door vroeg te komen, doordeweeks te gaan, of op zondagavond het tweede uur gratis te nemen.
5: Verkeerd doorverbonden
De ACM (Autoriteit Consument & Markt) heeft de vergunning van twee telefoonnummers van doorschakeldienst Telinfo ingetrokken omdat men bellers standaard 10 minuten in de wacht liet staan en dan vaak de verbinding verbrak. De duizenden consumenten die tussen 7 september en 3 oktober 2018 gebeld hebben naar Telinfo, krijgen hun telefoonkosten terug vanzelf terug van hun telecomaanbieder.
6: Voordeel-Valentijn
Getrouwd zijn of samenwonen is gezonder (zo blijkt uit onderzoek) én goedkoper dan alleen wonen. Het is dus niet alleen romantisch om op Valentijn op 14 februari iets leuks te verzinnen, maar ook kostenbesparend en verstandig. Plan en strandwandeling met z'n tweeën en kras met een stok een boodschap of een hart in het zand van de branding, ga weer eens dansen (voor senioren), draai lievelingsmuziek, kook lievelingseten, of bak een hartvormige zoete of hartige taart.
7: Belastingaangifte voorbereiden
Zoek vast jaaroverzichten van inkomen-, toeslagen en banken bij elkaar. Huiseigenaren doen overzichten van betaalde hypotheekrente- en aflossing en de WOZ-beschikking (van 2018) erbij. Controleer bonnen en afschriften van aftrekbare kosten. Dan is de aangifte zo klaar.
8: Plus Bespaargids
Door de hogere BTW wordt alles duurder, met de Plus Bespaargids van Ilse Ariëns blijven de uitgaven binnen de perken. Vol met tips en checklist om te besparen op grote en kleine uitgaven. De aanschaf van € 9,95 heb je er zo uit.
Oproep: Voor een nieuw boek zoek ik ervaringsverhalen over geldzaken na overlijden en uitvaart (van ouders of partner), het leeg maken van een huis samen met familie, de erfenis, de praktische- en de emotionele kant. Wilt u daar vragen over beantwoorden? Mail dan naar: Contact@bespaarboeken.nl