Zonnepanelen blijven gunstig

Getty Images

Hoewel de Rijksoverheid salderingsregeling gaat afbouwen, blijft een investering in zonnepanelen financieel aantrekkelijk.

Dit blijkt uit berekeningen van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Door het afbouwen van de salderingsregeling krijgen huishoudens minder geld als zij stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Het voordeel van zonnepanelen wordt daardoor kleiner, maar is nog wel positief.

Wie dit jaar een set van tien zonnepanelen koopt, heeft een gemiddelde opbrengst van 510 euro per jaar gedurende de levensduur van 25 jaar. De eerste jaren is de opbrengst groter, daarna neemt het af.
Milieu Centraal gaat er bij de berekening van uit dat een set van tien zonnepanelen, gericht op het zuiden, 4.500 euro kost. Dat levert per jaar 3.200 kWh op. Het rendement van de investering is vergelijkbaar met een spaarrente van 4,3 procent. De terugverdientijd is zeven jaar.

Uitgangspunt is met een stroomprijs van 22 cent per kWh en een terugleververgoeding van 9 cent. Op dit moment betalen veel huishoudens aanzienlijk meer voor hun stroom. De terugverdientijd is op dit moment ook aanzienlijk korter.

Veranderingen

In de huidige salderingsregeling worden afgenomen en geleverde stroom tegen elkaar weggestreept. Dat betekent dat een teruggeleverde kWh evenveel oplevert als het kost om een kWh af te nemen. Het plan is om vanaf 2025 de salderingsregeling te versoberen. Huishoudens kunnen dan voor maximaal 64 procent salderen. Daarna gaat het in stappen naar beneden. Vanaf 2031 is salderen niet meer mogelijk. Een huishouden ontvangt dan een vaste terugleveringsvergoeding. De hoogte hiervan mogen energiebedrijven zelf vaststellen, maar er is een minimum van tachtig procent van de kale stroomprijs.

Bron: Milieucentraal

Auteur