Hoe vaak plas jij? En wat is normaal?

Getty Images

Sommigen gaan maar een à twee keer per dag naar de wc, terwijl anderen om het uur een bezoekje aan het toilet brengen. Hoe vaak plas jij gemiddeld en wat is eigenlijk normaal?

Genoeg drinken leidt tot een normaal aantal keer plassen

Het is voor iedereen wel bekend, het lichaam heeft per dag zo’n 1,5 tot 2 liter vocht nodig. Wanneer je je hier aan houdt, is het normaal voor een volwassene om zes tot acht keer per dag te plassen. Wanneer je meer drinkt, bijvoorbeeld een hele pot thee, zal je merken dat je ook vaker naar de wc gaat. Dit werkt ook andersom zo: wanneer je weinig drinkt zal je ook minder vaak aandrang hebben.

De kleur van de urine

Of het lichaam genoeg vocht binnen krijgt, is te zien aan de kleur van de urine. Wanneer de urine een donkergele kleur heeft betekent dit dat je te weinig drinkt. Wanneer de urine heel lichtgeel is betekent dit dat je genoeg vocht binnen krijgt. De kleur van de urine kan soms een handige reminder zijn dat je wat meer of juist minder water moet drinken.

Te vaak plassen

Het kan zo zijn dat je toch te vaak plast zonder dat je echt veel drinkt en dat je dit als vervelend ervaart. Dit kan ook echt vervelend en onhandig zijn. Wat zijn hier dan de oorzaken van?

Te veel drinken

Dit spreekt natuurlijk voor zich maar dit is een van de meest voorkomende oorzaken van overmatig plassen. Dit wordt ook wel polyurie genoemd. Wanneer de urine bijna helder is, betekent dit dat je te veel drinkt. Als je het vervelend vindt dat je zo vaak plast, kan je het beste even wat minder drinken dan je misschien gewend bent. Hanteer wel 1.5 liter vocht per dag als minimum.

Te weinig beweging

Misschien zit je wel de hele dag achter een computer te werken of heb je een ander zittend beroep. Kortom: je beweegt amper en dus te weinig. Vooral vrouwen die wat ouder zijn, hebben minder sterke spieren in het bekken. Dit zorgt er voor dat je vaker plast of de aandrang voelt. De bekkenbodemspieren kun je gemakkelijk trainen door ze aan te spannen wanneer je bijvoorbeeld op de bank of achter de laptop zit. Hierdoor zul je ook minder vaak naar de wc gaan. Ook is er bekkenfysiotherapie. Deze therapie helpt om de bekkenbodemspieren sterker te maken en gaat urine-incontinentie tegen.

Koffie en thee

Wanneer je veel koffie of thee drinkt, moet je vaker plassen. Dit komt omdat cafeïne je blaas irriteert. De cafeïne zorgt namelijk voor meer afvalstoffen in je urine die je blaas graag wil lozen. Ook vermindert cafeïne de productie van vasopressine. Dit is een hormoon dat jouw nieren laat weten dat er meer water naar het lichaam toe moet, in plaats van het meteen naar de blaas te sturen. Een verminderde aanmaak ervan zorgt dus dat er meer vloeistoffen naar de blaas worden afgevoerd.

Medicijnen

Ook verschillende medicijnen kunnen er voor zorgen dat je vaker gaat plassen. Dit zijn vooral geneesmiddelen tegen een hoge bloeddruk, astma en angstklachten. Deze medicijnen laten de nieren sneller en meer urine produceren. Ga hiermee naar je huisarts of specialist als het je hindert. Soms is het mogelijk te switchen naar medicatie met minder bijwerkingen. Overleg dit altijd met je arts en stop nooit op eigen houtje met dit soort medicatie.

Urineweginfectie

Blaasontsteking is een veel voorkomende infectie bij vooral vrouwen. En het is enorm vervelend: je moet om de haverklap plassen en wanneer je dan op de wc zit, komt er vrijwel niks uit. Dit komt omdat de blaas geïnfecteerd is door bacteriën. De blaas zwelt op en kan hierdoor niet zoveel urine vasthouden. Bij een urineweginfectie kun eerst een week veel water drinken, soms gaat het dan vanzelf over. Houdt het toch aan? Te lang doorlopen met een blaasontsteking kan leiden tot een nierbekkenontsteking en dan ben je nog veel verder van huis. Bezoek daarom altijd je arts als een blaasontsteking langer dan een week aanhoudt of regelmatig terugkomt. Hij of zij zal antibiotica voorschrijven. Wanneer mannen blaasontsteking hebben, wordt er vaak meteen antibiotica voorgeschreven omdat dikwijls ook de prostaat ontstoken is.

Nierstenen

Door verschillende mineralen en zouten kunnen er kleine stenen in je nier vormen. Hierbij zijn de symptomen hetzelfde als een blaasontsteking: vaak moeten plassen maar kleine hoeveelheden. Nierstenen kunnen ook rillingen, koorts en pijn in de zij en rug veroorzaken. Soms plas je nierstenen vanzelf uit maar wanneer de klachten aanhouden is een bezoekje aan de dokter wel aan te raden.

Veel stress

Stress is natuurlijk nergens goed voor maar ook zeker niet voor het aantal wc bezoeken. Door de stress spannen de spieren zich aan, dit zorgt voor meer druk op de blaas en dit geeft het gevoel dat je moet plassen. Probeer de stress te verminderen door de oorzaak ervan te achterhalen en deze aan te pakken en je zult merken dat je minder vaak moet plassen.

Diabetes

Deze aandoening zorgt er voor dat je suikergehalte, ook wel glucose genoemd, in het bloed te hoog is. Dit zorgt ervoor dat de nieren dit niet kunnen verwerken en dat de glucose in de urine terecht komt. De glucose trekt water mee waardoor er veel urine aangemaakt wordt door de nieren. Neem contact op met de huisarts wanneer je ineens vaker plast en je ook nog eens heel veel dorst hebt.

Zwanger

Wanneer je zwanger bent, moet je vaker plassen dan normaal. Dit komt door de toename van het hormoon HCG. Dit hormoon zorgt ervoor dat er meer bloed wordt vervoerd naar de nieren. Ook de hoeveelheid bloed in het lichaam stijgt waardoor de nieren weer extra vocht moeten verwerken. De baarmoeder en de blaas zitten natuurlijk dicht bij elkaar, wat er ook voor zorgt dat de baarmoeder bij zwangerschap tegen de blaas aandrukt. Zo kan de blaas dus minder urine vasthouden en moet je vaker plassen.

Tips bij te vaak plassen

De blaas trainen

Doe dit door wanneer je de drang van het plassen voelt, de drang proberen te negeren en niet meteen naar de wc te gaan.

Minder drinken

Zoals eerder vermeld, probeer minder te drinken dan normaal. Maar hou je wel aan de 1,5 tot 2 liter per dag.

Geen cafeïne

Drink minder cafeïne. Dit zit ook in sommige frisdranken, zoals cola. Kan je toch niet zonder dat ene bakje koffie of thee? Probeer dan eens cafeïnevrije soorten.

Vezelrijke producten eten

Naast voldoende vocht is ook vezelrijke voeding belangrijk voor een goede spijsvertering en werking van nieren en blaas. Voedsel dat veel vezels bevat, neemt het vocht in je lichaam op waardoor de blaas minder vol zal raken. Vezelrijke producten zijn onder andere volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, groente, fruit en peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen. Ook noten bevatten veel vezels.

Comfortabele kleding

Strakke jeans of strakke rokken zorgen ervoor dat er veel druk komt op de blaas. Draag eens wat lossere kleding en kijk of dit de klachten vermindert.

Helpen deze tips je niet en plas je naar jouw gevoel te vaak? Ga dan even naar de dokter voor controle.

Bron 
  • Voedingscentrum
  • RTL Nieuws
  • Thuisarts
  • MAX Vandaag
  • Dokter.nl