Muziek in de jaren 90

Dance, grunge en punk

Getty Images

Elektronische dancemuziek, snerpende gitaren en brutale meidengroepen: er was voor ieder wat wils in de jaren 90.

Muziek in de jaren 90 was enerzijds een voortzetting van muziek uit eerdere decennia, maar er schalden ook een paar wereldwijde trends uit de boxen. Populair in de jaren 90: dance, pop, alternative rock, grunge en punk.

Dance

Dance, de korte naam van Electronic Dance Music, werd in de jaren 90 immens populair. Dat was mede te danken aan het feit dat steeds meer mensen een PC hadden: er stond een geheel nieuw type artiest op. Begin jaren 90 danste iedereen zich in het zweet op house, techno en rave, na verloop van tijd ontstonden daaruit weer nieuwe muziekvormen. Grappig detail: dance was vooral populair in Europa.

Pop

Het popgenre werd in de jaren 90 ontzettend populair door zowel bands als soloartiesten. Grote namen waren The Spice Girls en Take That.

Grunge

Grunge is een subgenre van alternative rock, maar door de invloed die het heeft gehad, verdient het een aparte vermelding. Het ontstond eind jaren 80 en combineert invloeden uit de punk en indie rock met gitaarsounds uit de heavy metal. Veel bands kregen de kans om door te breken omdat grote namen als Michael Jackson en Madonna zulke grote voorschotten van de platenmaatschappijen eisten dat een kleine investering in een grungeband al gauw meer opleverde. Bands als Sonic Youth en Nirvana waren de voorlopers, al gauw gevolgd door Pearl Jam en Smashing Pumpkins. De dood van Nirvana-zanger Kurt Cobain leidde de neergang van het genre in. Zijn muziek heeft echter wel een grote invloed gehad op hedendaagse muziek.

Getty Images

Punkrock

Punkrock ontstond midden jaren 70 als een reactie op de breed geaccepteerde popmuziek. Punk had alles te maken met de onvrede onder jongeren, onder meer over het slechte economische klimaat en de traditionele klassen in Engeland: punkers wilden terug naar de simpele vorm van rock ’n roll. De hoogtijdagen van de punk lagen in de jaren 70, daarna beschouwden de platenmaatschappijen het niet langer als rendabel. In de jaren 90 veranderde dat, met muziek van bands als Green Day en The Offspring.

Getty Images

 
Auteur