Slik je bloedverdunners? Draag deze pas dan altijd bij je

5 vragen over de Antistollingspas

Hand met antistollingspas
Getty Images/ Trombosestichting Nederland

Ruim 1 miljoen Nederlanders gebruiken antistollingsmiddelen, beter bekend als bloedverdunners. Deze medicijnen zorgen ervoor dat je bloed minder snel stolt en verkleinen daarmee het risico op een trombose, zoals een hart- of herseninfarct of een longembolie. Wat niet iedereen weet, is dat als je bloedverdunners gebruikt het ook belangrijk is een Antistollingspas bij je te dragen. Maar waarom eigenlijk? Vijf vragen over de Antistollingspas.

Antistollingsmiddelen (anticoagulantia) worden in de volksmond vaak bloedverdunners genoemd. Deze term is feitelijk niet juist. De medicijnen zorgen er immers niet voor dat het bloed dunner wordt; het bloed wordt minder stolbaar. Dat is ook precies de reden dat ze aan mensen met een trombose of een tromboserisico worden voorgeschreven. Denk bijvoorbeeld aan een trombosebeen, longembolie, een hartritmestoornis of hart- en vaatziekten. Die antistollingsmiddelen hebben echter ook als nadeel dat ze een bloedingsrisico geven. Als je gewond raakt, bloed je langer en heviger dan zonder bloedverdunners. Zelfs bij een klein wondje.

1. Wat is een Antistollingspas?

De Antistollingspas is een initiatief van de Trombosestichting Nederland. Deze gratis kaart past in je portemonnee en bevat informatie over je antistollingsmedicatie. Met deze Antistollingspas kun je dus overal en altijd laten zien dat je antistollingsmiddelen gebruikt en welke dat zijn. Dat zorgt ervoor dat het risico op een verkeerde behandeling verkleind wordt, wanneer je zorg nodig hebt.

2. Wat staat er allemaal op een Antistollingspas?

De pas bevat gegevens zoals het type antistollingsmedicatie en de naam van de behandelende arts. Verder staat op de pas je naam, je geboortedatum en je ICE-gegevens. ICE is de internationale afkorting voor In Case of Emergency, oftewel: de telefoonnummers van je partner of familieleden die gebeld kunnen worden als je daar zelf niet toe in staat bent.

3. Wie zou een Antistollingspas bij zich moeten dragen?

Eigenlijk zou iedereen die antistollingsmiddelen gebruikt zo'n pas bij zich moeten dragen. Wanneer je bloedverdunners gebruikt, heb je namelijk meer kans op bloedingen. Het kan zijn dat je sneller, langer en heviger bloedt dan iemand die deze medicijnen niet gebruikt. En dat is voor je behandelaar belangrijk om te weten als je zorg nodig hebt.

Welke antistollingsmedicijnen zijn er?

  • Bloedplaatjesremmers zoals acetylsalicylzuur (aspirine), carbasalaatcalcium (Ascal), clopidogrel (Plavix), dipyridamol (Persantin), prasugrel (Efient) en ticagrelor (Brilique).
  • Vitamine K Antagonisten (VKA) zoals acenocoumarol of fenprocoumon (Marcoumar). 
  • Directe Orale Anti Coagulantia (DOAC) zoals dabigatran (Pradaxa), rivaroxaban (Xarelto), apixaban (Eliquis) en edoxaban (Lixiana).
  • ​Laag Moleculair Gewicht Heparine (LMWH). Dit zijn injecties, zoals: dalteparine (Fragmin), nadroparine (Fraxiparine), tinzaparine (Innohep) en enoxaparine (Clexane).

4. Waarom is het dragen van een Antistollingspas zo belangrijk?

Een Antistollingspas kan handig zijn bij bezoek aan je huisarts en het ophalen van medicatie bij je apotheek. Maar een overzicht van je medicatie is ook belangrijk bij een tandheelkundige of chirurgische ingreep bij de tandarts of kaakchirurg en bij een opname en/of ingreep in het ziekenhuis. Maar met name in acute noodsituaties waarbij snel moet worden gehandeld - denk aan een ongeluk in binnen- of buitenland - kan een Antistollingspas essentieel zijn. In geval van een ongeluk of medische noodsituatie kan de pas zorgverleners informeren over je medicatie, wat helpt bij het nemen van de juiste maatregelen en complicaties zoals overmatig bloeden kan voorkomen.

5. Waar kun je zo'n Antistollingspas aanvragen?

De Antistollingspas kan door iedereen die bloedverdunners gebruikt, worden aangevraagd. Ongeacht welke antistollingsmedicijnen dat zijn. Draag hem bij je rijbewijs of identiteitsbewijs. In geval van nood kunnen de hulpverleners dan altijd zien welke bloedverdunners je gebruikt. Je kunt de pas gratis aanvragen op de website van Trombosestichting Nederland.
 

Auteur 
Bron 
  • Trombosestichting
  • Amphia Ziekenhuis