Deskundig advies over de bloeddrukmeter voor thuis
Je bloeddruk meten met een thuismeter: het klinkt ideaal. Maar hoe maak je de juiste keuze als je een bloeddrukmeter voor thuisgebruik wil aanschaffen? Twee experts delen tips.
Suzan Wopereis is onderzoeker en systeembioloog bij TNO. Zij stelt: “Ik ben een voorstander van zelf meten en doe er ook wetenschappelijk onderzoek naar. Regelmatig meten kan een steun in de rug zijn voor wie gezonder wil gaan leven. Het ‘onzichtbare’ zichtbaar maken kan enorm motiverend zijn.”
Irma Brauer is assistent-regionaal-manager bij Medipoint. Zij zegt: “Steeds meer mensen gebruiken thuismeters. Door de groei van de markt wordt de kwaliteit steeds beter en zijn ze een stuk goedkoper geworden. Daardoor zijn thuismeters nu voor iedereen toegankelijk.”
Wat meet de bloeddrukmeter?
De bovendruk, de onderdruk en vaak ook de hartslag.
Waarom zou je een bloeddrukmeter aanschaffen?
Wopereis: “Een bloeddrukmeter is geschikt voor iedereen met een verhoogde bloeddruk. Zelf meten kan helpen bij de behandeling en geeft inzicht in het effect van bijvoorbeeld medicijnen of bewegen. Bij het meten van de bloeddruk is er een ‘witte-jasseneffect’: door de stress valt de bloeddruk altijd hoger uit bij de dokter in de praktijk. Dat heb je thuis niet. Daar kun je bovendien wat vaker meten op verschillende momenten van de dag. Dat geeft een betere indruk van de bloeddruk.”
Wat zijn de referentiewaarden?
Bij een gezonde bloeddruk is de bovendruk lager dan 140 mmHg en de onderdruk lager dan 90 mmHg. Een bovendruk van 120 mmHg of lager is ideaal.
Wat doe je bij een afwijkende waarde?
Wopereis: “Besef dat de bloeddruk altijd wel kan variëren, bijvoorbeeld door stress. Eén meting zegt niet zoveel, herhaal de meting daarom de dag erna nog eens. Neem contact op met je huisarts als de bloeddruk nog verder stijgt of niet genoeg daalt. Besef ook dat het tijd kost voordat een verhoogde bloeddruk daalt door bijvoorbeeld medicijnen of door meer te gaan sporten.”
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een bloeddrukmeter?
Brauer: “Er zijn apparaten die van meerdere mensen gegevens kunnen opslaan, handig als je partner ook wil gaan meten. Als je stevige bovenarmen hebt, kun je een aparte band aanschaffen.”
Prijs: een betrouwbare bloeddrukmeter voor 1 persoon kost rond de €60.
Tips
- Blijf ontspannen zitten tijdens de meting en praat niet met anderen.
Valt de meting hoog uit? Ga dan niet meteen weer meten, maar doe het de dag erna. Door de stress zal de bloeddruk anders alleen maar hoger uitvallen. - Op de website van de Hartstichting staat een overzicht van betrouwbare bloeddrukmeters.
- Luister naar onderstaande podcast Gezond Gesprek! In deze podcast vertelt cardioloog Tamara Aipassa alles over verhoogde bloeddruk en het nut van zelf meten.
Een andere versie van dit artikel verscheen eerder in Plus Magazine maart 2024. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai.
- Plus Magazine