De invloed van zuivel op het cholesterol
Een verhoogd cholesterol voelt u niet, maar dat betekent helaas niet dat het niet gevaarlijk is. Een verhoogd cholesterolgehalte verhoogt immers het risico op hart- en vaataandoeningen. Dat u uw cholesterol kunt verlagen door middel van uw voeding, dat is wel bekend. Maar wist u dat ook dranken invloed hebben op het cholesterol? Deze zes dranken kunnen helpen het cholesterol te verlagen.
Veel mensen vinden hun cholesterol een ingewikkeld verhaal. Cholesterol is nuttig, want het is een bouwsteen voor cellen en hormonen en wordt gebruikt voor de aanmaak van gal. Maar tegelijktijd is een teveel van het slechte - LDL - cholesterol niet gezond. Het is dus belangrijk om uw cholesterolwaarden in balans te houden. Dat voeding daarbij kan helpen, dat weten veel mensen. Maar ook in sommige dranken zitten voedingsstoffen die kunnen helpen het slechte cholesterol te verlagen. Wij zetten er een aantal op een rij.
Lees ook: Goed versus slecht cholesterol: een breekbaar evenwicht
1. Groene thee
Groene thee bevat cathechine, een polyfenol met eigenschappen van een antioxidant. Cathechine vermindert de opname van cholesterol in het lichaam en verlaagt hierdoor het cholesterolniveau. Uit Chinees onderzoek blijkt dat groene thee met name het slechte LDL-cholesterol en daarmee het totaal cholesterol verlaagt. Het drinken ervan heeft geen invloed op het goede HDL-cholesterol. Zwarte thee heeft eenzelfde effect, maar iets minder dan de groene variant. Volgens het Voedingscentrum heeft u met drie koppen groene of zwarte thee per dag al gezondheidsvoordeel.
2. Magere of halfvolle zuivel
Melk en melkproducten leveren veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetzuren, meer dan 60 procent van het vet in volle melk is verzadigd vet. Veel verzadigd vet in de voeding verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, onder andere omdat het het LDL-gehalte in het bloed verhoogt. Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigde vetten wordt aanbevolen voor een gezond cholesterolgehalte en daarmee het gezond houden van hart- en bloedvaten. Eet u magere en halfvolle melkproducten, dan krijgt u niet te veel verzadigd vet binnen. Het vervangen van volle zuivelproducten en slagroom - dat een vetgehalte van 30 procent heeft - door plantaardige producten zoals sojadrank kan ook helpen. Peulvruchten, waaronder de sojaboon, verlagen uw LDL-cholesterol, wat helpt om uw bloedvaten gezond te houden. Let wel op het suikergehalte: alleen de als er minder dan 6 gram suiker per 100 gram inzit, staat het in de Schijf van Vijf.
3. Haverdrank
Haverdrank - ook wel ten onrechte havermelk genoemd - bevat vezels, wat kan helpen om een te hoog cholesterolgehalte in het bloed wat te verlagen. Deze beta-glucanen verminderen namelijk de absorptie van het slechte LDL-cholesterol. Door dat binden van cholesterol daalt het cholesterolgehalte van het bloed, en dan met name het ongunstige LDL-cholesterolgehalte. In 2011 heeft de European Food Safety Authority (EFSA) deze claim ook goedgekeurd. Met haverdrank krijgt u zo'n anderhalve gram vezels per glas binnen. Om het effect op uw cholesterol te bemerken, moet u wel meerdere glazen per dag drinken. Vaak worden er vitamines en mineralen aan dit soort dranken toegevoegd, want haverdrank bevat van nature minder gezonde stoffen dan melk.
4. Tomatensap
Het dagelijks drinken van puur tomatensap kan de bloeddruk en het cholesterol verlagen, zo blijkt uit Japans onderzoek uit 2019, gepubliceerd in Food Science & Nutrition. De wetenschappers volgden een jaar lang mensen die dagelijks gemiddeld één glas ongezouten tomatensap dronken. Bij 94 van de 481 deelnemers bij wie aan het begin van het onderzoek een hoge bloeddruk was vastgesteld, werd de bloeddruk lager. Bij diezelfde groep was ook hun LDL cholesterol gedaald.
5. Blauwe bessensmoothie
Blauwe bessen bevatten anthocyaan, de stof die de bes zijn blauwe kleur geeft. Anthocyaan kan er onder andere voor zorgen dat de vetophoping van bijvoorbeeld cholesterol in de bloedvaten wordt verminderd en het werkt ontstekingsremmend. Daarnaast bevatten blauwe bessen antioxidanten. Die werken ontstekingsremmend, cholesterolverlagend en beschermen tegen verschillende ziekten. Overigens zijn vrijwel alle bessen rijk aan antioxidanten en vezels, die allebei een gunstige invloed hebben op het cholesterol.
6. Chocolademelk
Warme chocolademelk heeft een verlagend effect op het LDL cholesterol en juist een verhogend effect op het goede HDL cholesterol, zo blijkt uit onderzoek. Aan de studie namen honderd gezonde proefpersonen in de leeftijd van 35 tot 60 jaar deel, die willekeurig in een suppletie- en controlegroep werden verdeeld. Ze kregen gedurende een maand tweemaal per dag een cacaodrank met 450 mg flavanolen (een subgroep van de antioxidantrijke, plantaardige flavonoïden) of een placebodrank. Bij de mensen die de cacaodrank kregen, daalde het LDL cholesterol flink, terwijl het HDL gehalte in het bloed steeg.
Een kleine kanttekening: maak de chocolademelk dan wel zelf van pure cacaopoeder of pure, donkere chocolade van tenminste 70 procent cacao en zo min mogelijk suiker en onverzadigd vet. Hoe hoger het cacaogehalte en hoe bitterder de smaak, hoe meer flavonolen er nog inzitten. Kant-en-klare chocomels zijn lekker, maar niet echt de gezondste keuze.