Bank mag geen rente meer stelen

Valuteren voorbij, gewoon bankieren duurder

Getty Images

Dankzij strengere Europese regels mogen banken niet meer sjoemelen met het bijschrijven en afboeken van geld. Dat is mooi, maar ondertussen stijgen de andere bankkosten.

Misschien moppert u regelmatig op Europa. Omdat u het idee heeft dat de invoering van de euro alles duurder heeft gemaakt, bijvoorbeeld. Gelukkig heeft Europese regelgeving ook positieve effecten op onze financiën. Neem de nieuwe regels betreffende het betalingsverkeer. Die zijn per 1 november 2009 in Nederland doorgevoerd.

Eén van de wijzigingen in de regels voor het betalingsverkeer, is dat valuteren nu verboden is. Veel Nederlandse banken (bijvoorbeeld Fortis, ABN AMRO, SNS en ING) maakten zich hieraan schuldig. Valuteren hield in dat er bij het verwerken van een overboeking verschillende data gehanteerd werden: een boekdatum en een valutadatum. Zo werd bij een afboeking de valutadatum een dag eerder gesteld dan de boekdatum. Het rentedragend zijn van het bedrag stopte daardoor een dag eerder. De bijschrijving, daarbij werkte het andersom. Daar werd het ontvangen bedrag een dag later rentedragend. Zo ‘pikten’ de banken veel rentedagen van hun betaalklanten. Bij kleine bedragen gaat dat min of meer ongemerkt, maar bij grote bedragen kon het zo gebeuren dat je ineens rood stond. En daar pakten de banken nog eens extra rente op.

Dit verwarrende systeem is nu dus vervallen. Veel duidelijker: geen onderscheid meer tussen de boekingsdatum en de valutadatum. Geen gepuzzel meer bij grote overboekingen, om een valutaire roodstand te voorkomen. Geen verbazing meer over debetrente. Brussel bedankt! Of toch niet... want de rente op spaargeld is historisch laag, lenen naar verhouding duur en de bankkosten stijgen. Zou er misschien een verband zijn?

Auteur