Vraag van de week
De buren hebben op hun woning camera’s geplaatst. We hebben het vermoeden dat die camera’s niet alleen hun tuin bestrijken, maar ook een groot deel van onze tuin. We voelen ons bespied, mag dat zomaar?
Het aanbrengen van camera’s en filmen is op zichzelf niet strafbaar als dit duidelijk is aangekondigd of als de camera’s duidelijk in het zicht hangen. Wel kan het feit dat privacy geschonden wordt reden zijn om verwijdering of beperking van het camerabeeld te eisen. Dat is zeker het geval bij camera’s die niet een vast standpunt hebben, maar gericht kunnen worden. Slaat de buurman de gefilmde beelden op, dan mag dit slechts voor zover dit noodzakelijk is voor het door de buurman beoogde doel. Wil de buurman zijn eigendom in de gaten houden, dan mag dit slechts voor zover de privacy ('persoonlijke levenssfeer') van anderen niet in het geding komt.
Uit rechtspraak (hof Leeuwarden) blijkt dat bij het privéterrein ook het openbaar gebied behoort als daar bijvoorbeeld de auto van de buurman geparkeerd staat. Passerende voorbijgangers hebben een dusdanig klein privacybelang, dat zij niet kunnen klagen. U als buren die veel vaker geschonden worden in de privacy mogen dit wel.
De meest gebruikelijke methode om uw privacy te garanderen is om met tape een stukje van het camerabeeld af te plakken zodat de camera alleen het eigen terrein van de buurman ziet.