De dader van een geweldsmisdrijf is volledig verantwoordelijk voor het vergoeden van de schade van het slachtoffer. Dat een slachtoffer ook een tegemoetkoming van het Schadefonds ontvangt, doet daar niets aan af.
Dit blijkt uit een uitspraak van het Gerechtshof Den Haag. In deze zaak hadden de nabestaanden van het slachtoffer ruim vijftienduizend euro schadevergoeding geëist van de verdachte. Al eerder hadden zij van het Schadefonds Geweldsmisdrijven 7.500 euro ontvangen als tegemoetkoming voor de geleden schade. De advocaat van de verdachte wilde dat deze tegemoetkoming zou worden afgetrokken van de geëiste schadevergoeding. De rechtbank was het daar niet mee eens en onlangs heeft het Gerechtshof in in hoger beroep dat vonnis bevestigd.
Voorschot
Slachtoffers van geweldsmisdrijven en hun nabestaanden kunnen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven een tegemoetkoming krijgen. Deze tegemoetkoming staat los van het strafproces en kan meteen worden verstrekt zodat een slachtoffer niet jarenlang hoeft te wachten op de afronding van het proces.
Wordt de dader later veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding, dan wordt dit verrekend met de tegemoetkoming van het Schadefonds. Zo wordt de tegemoetkoming eigenlijk een voorschot. Het CJIB int de schadevergoeding bij de dader. Een deel gaat naar het slachtoffer, een deel naar het Schadefonds. Op deze manier ontvangt het slachtoffer de volledige schadevergoeding, moet de dader het volledige bedrag betalen en ontvangt het Schadefonds het voorschot terug.