Je hoeft echt niet altijd naar een ambachtelijke winkel voor een gezond, smakelijk en verantwoord product. Ook in de supermarkt zijn veel top-producten te koop, zo beschrijft culinair journalist Loethe Olthuis in haar nieuwe boek ‘Zin en onzin in de supermarkt’.
Supermarkt-wijn
Supermarkten doen bij de inkoop van wijn nauwelijks onder voor de slijter. Voor een paar euro kun je uitstekende supermarktwijn kopen, blijkt ook uit verschillende wijngidsen. Vrijwel alle supermarkten werken samen met het wijnlaboratorium Meron. De supermarkten sturen een steekproef van de wijn op en het laboratorium test de wijn op smaak, kwaliteit en toevoegingen.
Supermarkt-camembert
Witschimmelkaas, zoals camembert of brie, is op zijn best als hij ‘gerijpt’ is. Door de rijping wordt de camembert wat vloeibaarder en krijgt hij een champignonachtige smaak. De kaaswinkel verkoopt gerijpte camembert, maar de supermarkt meestal niet omdat de kaas hiermee te kort houdbaar zou zijn. Toch slagen de supermarkten erin om uitstekende camembert aan de bieden, blijkt uit een smaaktest onder culinair journalisten. De Hoogvliet camembert van €1,19 en de AH Huismerk-camembert van €1,76 en kwamen verrassend goed uit de bus.
Supermarkt-rookworst
Ok, niet alle supermarkt rookworst is top, want rookworst in de supermarkt is meestal niet gerookt. Er is ‘rookaroma’ aan toegevoegd, een vloeibare smaakstof. Uitzondering is de rookworst van de Barneveldse worstfabriek ‘De Roller’, onderdeel van de ‘Group of Butchers’. Dit is de enige fabriek die de worst op traditionele manier bereidt en hem nog echt in een rookkast hangt. Veel supermarkthuismerken kopen in bij De Roller. Het is na te lezen op het etiket.
Supermarkt-vis
Voor weinig geld koop je in de supermarkt haringfilet in glas of een blikje makreel. Dat is net zo gezond als verse vis. De eiwitten, vitaminen en mineralen blijven goed bewaard, en ook de visvetten zitten er nog in. Die vetten zijn goed voor het hart en zitten vooral in haring, zalm en makreel. Enige nadeel is dat er veel zout kan zitten in ingemaakte vis, dus check het etiket hierop als je let op zout.
Supermarkt-brood
Er is tegenwoordig weinig verschil tussen brood uit de supermarkt en brood van de warme bakker. Zowel de supermarkt als de bakker maakt gebruik van kant-en-klare ‘broodmixen’ met broodverbetermiddelen. Supermarkten bakken het brood zelf af, net als de bakker, en daardoor zijn de verschillen klein. Wil je liever brood zonder toevoegingen, kies dan het biologische Allinson-brood van Albert Heijn. Dit is het enige gangbare supermarktbrood met alleen de vier basisingrediënten water, meel, gist en zout.
Supermarkt-pindakaas
Vroeger moest je naar de natuurwinkel voor een pot pindakaas zonder toegevoegde suiker of gehard vet. Tegenwoordig heeft de supermarkt ook pindakaas zonder ongezonde toevoegingen, zoals Smaakt-pindakaas (Plus, Coop), Nuts about nature-pindakaas (Plus, Dekamarkt) en AH 100%-pindakaas (dit is niet het AH-huismerk). Boven op deze pindakaas kan wel een laagje olie komen te staan, dus even doorroeren voor gebruik.
En waarvoor moet je wel naar de ambachtelijke winkel?
Helaas, niet alles is top wat de supermarkt verkoopt. Wat dacht je van ‘De kip van morgen’, die ondanks de mooie naam toch een plofkip is? Of vruchtenyoghurt die meer suiker bevat dan cola? Lees over top- en flopproducten uit de supermarkt in Plus magazine van september.
Win het boek ‘Zin en onzin in de supermarkt’
Loethe Olthuis is onderzoeksjournalist en schrijft al meer dan 25 jaar over voeding, gezondheid en duurzaamheid. Haar boek ‘Zin en onzin in de supermarkt’ (448 pagina’s) kost €24,99. Maar Plus Magazine mag vijf exemplaren gratis weggeven!
Vul dit formulier in, en maak kans op het boek.