Ik ken de uitsluitingsclausule maar wat is nu een insluitingsclausule?

Getty Images

Ik ben bekend met de zogenoemde uitsluitingsclausule in een testament maar onlangs hoorde ik iemand praten over een insluitingsclausule. Kunt u mij zeggen wat dit nu weer is?

In een van mijn eerdere artikelen heb ik het gehad over de zogenoemde uitsluitingsclausule in verband met het nieuwe huwelijksgoederenrecht dat vanaf 1 januari a.s. in werking zal treden.

In het kort houdt dit nieuwe recht in dat voor huwelijken na 1 januari 2018 niet meer automatisch de volledige gemeenschap van goederen zal gelden. Hierdoor zullen volgens de wet onder meer schenkingen en erfenissen (bij huwelijken aangegaan na deze datum) privé-eigendom zijn van de echtgenoot die de schenking of de erfenis ontvangt. Als echtgenoten dit anders geregeld willen hebben, moeten zij hier (anders dan voorheen) zelf actie in ondernemen. Zij moeten hiervoor bovendien naar de notaris.

Onder het huidige recht wordt door ouders vaak gebruik gemaakt van de door u genoemde uitsluitingsclausule. Onder de nieuwe wetgeving krijgen we ook te maken met het spiegelbeeld hiervan. Ouders kunnen dan namelijk in hun testament of bij een schenking een insluitingsclausule opnemen. Hierdoor zal de erfenis of de schenking juist wél in de gemeenschap van goederen vallen ondanks dat dit dus volgens de nieuwe wettelijke bepalingen standaard juist níet het geval zal zijn. Een dergelijke insluitingsclausule zal onder andere vanuit fiscaal oogpunt een aantrekkelijke optie kunnen zijn.

Overigens kunnen echtgenoten in hun huwelijkse voorwaarden opnemen dat een dergelijke clausule voor hen niet van toepassing zal zijn. Eventueel (door ouders) “ingesloten” vermogen zal hierdoor toch als privévermogen worden aangemerkt. Als echtgenoten dit zo regelen, zal dit altijd voorgaan boven de door ouders opgenomen insluitingsclausule. De wetgever is namelijk van mening dat aan echtgenoten geen gezamenlijk vermogen moet kunnen worden “opgedrongen”.

Mr. Nicole GoudNicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Tot voor kort was zij werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef  en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds kort is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu).

Auteur