Let op VvE bij koop appartement

Getty Images

Een mooi appartementencomplex, maar hoe staat het met het onderhoudspotje? Makelaars gaan daar binnenkort duidelijkheid over geven.

Iedereen die een appartement koopt, krijgt nu een ‘paspoort’ van de Vereniging van Eigenaren. De wat? De Vereniging van Eigenaren is de club mensen die zorgt dat het pand onderhouden wordt en niet wegrot in de loop van de jaren.

En daar hoort u ook bij: u bent er automatisch lid van zodra u het appartement koopt, of u dat nu leuk vindt of niet. En moet u bijdragen aan het onderhoud. Zowel incidenteel (als er ineens iets gerepareerd moet worden) als structureel (maandelijkse bijdragen voor gemeenschappelijk onderhoudsfonds).

Het is natuurlijk fijn als zo’n VvE al een mooi onderhoudspotje heeft staan. Als de maandelijke bijdrage niet al te hoog is. En dat er al actieve mensen in het complex zijn, die al het gedoe met dakonderhoud, schilderwerk en verzekeringen regelen. Dat er een goed onderhoudplan is en een goede verzekering.

Al deze zaken komen te staan op een nieuw paspoortje dat makelaarsorganisaties hun leden hebben gevraagd aan te bieden aan iedereen die een appartement koopt.

Wat als de VvE niet functioneert?

Wat nu als u ziet dat er een ‘slapende’ VvE is, eentje die nooit vergadert? Dan is er waarschijnlijk ook geen geld voor onderhoud. Als het dak dan gaat lekken, dan moet u ineens uw bijdrage ophoesten in de rekening, misschien wel duizenden euro’s. En het is maar afwachten wie er in de flat uberhaupt de moeite neemt om iets te repareren.

Kortom, het ontbreken van een goede vereniging is reden om nog eens wat van de prijs te praten. (Eventueel kunt u de VvE zelf gaan opzetten, maar dat is een heel gedoe.) En andersom, is een functionerende VvE geld waard bij de verkoop.

VvE-kapitaal: belastingvoordeel bij koop

Koopt u een appartement met een rijke VvE, dan haalt u bovendien nog een belastingvoordeeltje.

U koopt met appartement altijd ook het aandeel van de vorige bewoner over in de reserves van de VvE. De waarde van dat bezit wordt geacht in de verkoopprijs verrekend te zitten.

Het overgedragen reservegeld is vrijgesteld van overdrachtbelasting, die belasting van 6 procent die over elk verkocht huis wordt geheven. Voor de berekening van de overdrachtsbelasting kunt u dit bedrag dus aftrekken van de koopsom van het huis . De notaris neemt een ‘voetverklaring’ op in de koopakte over de overdrachtbelasting en de korting die u krijgt.

Als u een aandeel van tienduizend euro in het reservefonds koopt, bespaart u toch 6% van € 10.000: € 600.

Meer informatie

Zeer veel informatie over Verenigingen van Eigenaren vindt u bij de Stichting VvE Belang .

Auteur