Ouderen in gevaar op het spoor, ProRail neemt maatregelen

Getty Images

Met de rollator of scootmobiel het spoor oversteken is geen pretje. Blinde paniek als je pas halverwege bent en de bellen gaan rinkelen. ProRail doet nu een proef met een 'oversteekhulp'. Een stoplicht dat aangeeft of er nog genoeg tijd is om over te steken.

Drie maanden lang gaat ProRail de zogenaamde oversteekhulp testen bij een spoorwegovergang in Haarlem. De oversteekhulp is een informatiezuil, dicht bij de overweg. Is het symbool groen, dan kan je in alle rust oversteken. Als er een witte trein wordt getoond, komt er binnen twee minuten een trein aan. Wie slecht ter been is, kan besluiten om nu al te wachten tot de trein gepasseerd is. Natuurlijk blijven de bellen, lichten en bomen de allerbelangrijkste signalen. De zuil is een extra hulpmiddel. Over drie maanden bekijkt ProRail of gebruikers inderdaad rustiger en comfortabeler het spoor oversteken en of de informatiezuil begrijpelijk genoeg is.  

Met scootmobiel in de problemen 

Steeds vaker komen ouderen met een rollator of scootmobiel in de problemen bij een spoorwegovergang, aldus spoorbeheerder ProRail. Zij weten niet altijd hoe ze veilig met een rollator of scootmobiel een overweg kunnen oversteken. Ook worden de wieltjes van de rollators of scootmobielen steeds kleiner, waardoor deze in de rails vast komen te zitten. Diverse malen moesten omstanders de afgelopen maanden ouderen helpen die in de problemen waren gekomen op een overweg. 

ProRail komt in actie

In Nederland is ProRail verantwoordelijk voor het spoorwegnet. Voor de aanleg, het onderhoud en beheer. En ook voor de veiligheid. ProRail trekt zich de problemen van ouderen op spoorwegovergangen aan. Naast de proef met de oversteekhulp gaat ProRail extra voorlichting geven om ouderen vertrouwd te maken bij het oversteken van het spoor. Ook roept ProRail medeweggebruikers op om ouderen daarbij een handje te helpen.

Bron: Haarlems Dagblad 

 

Auteur