Ineens was het nieuws: de politie heeft in de afgelopen drie jaar van 229 ouderen het rijbewijs onterecht ingenomen. Maar hoe zit het eigenlijk met de regels rond het innemen van het rijbewijs? Wanneer kan de politie u staande houden? En wat gebeurt er verder als uw rijbewijs is ingenomen?
De inname van het rijbewijs heeft nogal wat consequenties. Niet alleen bent u ineens veel minder mobiel, het kan ook betekenen dat u een extra keuring moet ondergaan, een cursus moet volgen of - in het ergste geval - voor de rechter moet verschijnen.
Veiligheid in gevaar
Eerst maar even de wet. Die zegt namelijk dat de politie het rijbewijs kan invorderen wanneer een bestuurder de veiligheid op de weg ernstig in gevaar brengt. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de bestuurder 50 km per uur of meer te hard rijdt, te veel heeft gedronken (1,3 promille, voor beginnende bestuurders 0,8 promille) of anderszins onder invloed is. Ook als de bestuurder weigert een alcoholonderzoek te ondergaan, kan de politie het rijbewijs invorderen. Een andere reden die de politie kan aanvoeren, is het vermoeden van ongeschiktheid om een auto te besturen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een bestuurder die verward is.
Naar het CBR of naar de rechter
Daarna zijn er verschillende mogelijkheden: de zaak gaat door naar het CBR (het instituut dat is belast met de afgifte van rijvaardigheidsbewijzen) of de zaak gaat door naar de officier van justitie. Als de zaak naar de officier van justitie gaat, moet die binnen tien dagen beslissen of het rijbewijs wordt ingehouden of niet. Besluit de officier het rijbewijs in te houden, dan zijn er twee mogelijkheden: de zaak gaat alsnog naar het CBR of de zaak komt voor de rechter. Als de officier de zaak voor de rechter wil brengen, moet hij dat binnen zes maanden doen. Zolang de officier nog geen besluit heeft genomen, mag de bestuurder sowieso geen enkel motorvoertuig besturen. Na de beslissing van de officier van justitie kan de bestuurder - indien gewenst met de hulp van een advocaat - een klaagschrift indienen bij de rechtbank: het Verzoek teruggave rijbewijs.
Cursus of onderzoek
Als de zaak naar het CBR gaat, besluit het CBR wat er daarna gebeurt. Daarbij wordt gekeken naar de feiten die de politie bij de aanhouding heeft geconstateerd. Het CBR kan de bestuurder verplichten een cursus te volgen of roept hem op voor onderzoek. De kosten voor de cursus of voor het onderzoek zijn altijd voor de bestuurder. Het onderzoek dat in het kader van de invordering van het rijbewijs wordt gedaan, staat los van dat voor de verplichte Gezondheidsverklaring voor bestuurders ouder dan 75 jaar.
Eigen verantwoordelijkheid
Als bestuurder bent u zelf ook verantwoordelijk voor uw rijgeschiktheid. Wanneer u gezondheidsproblemen heeft of medicijnen slikt die invloed hebben op uw rijgedrag, is het verstandig de zogeheten Gezondheidsverklaring van het CBR in te vullen. Het CBR kan op basis van uw antwoorden besluiten u op te roepen voor nader onderzoek. Op de website van het CBR vindt u ook een lijst van veelvoorkomende gezondheidsvragen.
Kennis opfrissen
Sinds kort biedt de ANWB speciale opfristrainingen voor senioren aan. Tijdens zo’n training is er onder meer aandacht voor de nieuwste verkeersregels, het veranderende verkeer, uw rijgedrag en manieren om zuiniger en efficiënter te rijden. De training kost EUR 86,50 voor ANWB-leden en EUR 107,- voor niet-leden.