Zijn alle nieuwe advieskosten die je tegenwoordig moet betalen, aftrekbaar van de inkomstenbelasting? Dus niet alleen die voor hypotheken, maar ook voor andere financiële zaken, zoals een lijfrente?
De advieskosten die gemaakt worden voor advies voor een hypotheek zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Ook als het een tweede hypotheek betreft. Daar is sinds 1 januari 2013, toen het provisieverbod ingevoerd werd, niets aan veranderd. Het enige verschil is dat de afsluitprovisie meestal andere namen heeft gekregen, zoals advies- of bemiddelingskosten. Als je ook geadviseerd wordt over bijvoorbeeld pensioen of lijfrente, dan zijn deze kosten niet aftrekbaar. Ook niet als dat gebeurt in hetzelfde gesprek.
De adviseur moet dus een factuur sturen waarop hij de tijd voor hypotheekadvies en die voor andere financiële kwesties, apart in rekening brengt. Als het hypotheekadvies niet leidt tot een hypotheek, zijn de kosten ook niet aftrekbaar. Het aftrekbare bedrag voor hypotheekadvies is maximaal 3.630 euro per belastingplichtige. Met een fiscaal partner, bedraagt dat bedrag dus het dubbele.
Heb je nog meer kosten gemaakt, dan mag je deze over de gehele looptijd van de hypotheek in aftrek brengen. Stel dat je 2000 euro boven het maximum zit en een hypotheek hebt van 20 jaar, mag je jaarlijks 2000: 20 = 100 euro per jaar aftrekken. Financieel advies heeft altijd al geld gekost, maar deze kosten mogen niet meer ‘weggewerkt’ worden in het product, bijvoorbeeld in de rente van de hypotheek. Grote banken als Rabo, ABN of ING rekenen bedragen tot 2000 euro voor hypotheekadvies.
Als er daadwerkelijk een product afgenomen wordt, komt daar nog eens een bedrag voor het afsluiten van de hypotheeklening bij. Tussenpersonen doen hetzelfde. Vroeger werden ze betaald door de banken, waar ze een hypotheek plaatsten. Die rekenden deze kosten vervolgens weer door aan de klant, zonder dat die daar weet van had. Dat mag niet meer. Ook tussenpersonen moeten de advieskosten rechtstreeks aan de klant berekenen. Dat banken advieskosten rekenen geeft inderdaad een raar gevoel. Tenslotte zullen ze alleen hun eigen producten in het advies opnemen, ook al zijn die duurder dan die van de concurrent. Maar het is nu eenmaal zo afgesproken met de overheid, die advies- en provisiekosten uit de schemerzone wilde halen.