De lockdown heeft in Europa ruim 3 miljoen levens gered van het dodelijke coronavirus, zo heeft een Brits onderzoek becijferd. Maar daar staan ook slachtoffers tegenover, die zijn veroorzaakt door diezelfde lockdownmaatregelen. Huisartsen en ziekenhuizen zagen lange tijd nauwelijks meer gewone patiënten.
Zonder lockdownregels, was het aantal doden door het coronavirus in Europa begin mei opgelopen tot 3,2 miljoen. Dat schatten de onderzoekers van het Imperial College Londen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. In werkelijkheid waren er op dat moment ruim 140.000 doden, veel minder dus.
De onderzoekers deden hun schatting op basis van de cijfers van elf Europese landen, waaronder Groot Brittannië, Italië, Frankrijk en Spanje. Nederland was niet meegenomen in het onderzoek. Een tweede onderzoek in Nature, dat keek naar de lockdownmaatregelen in zes landen (China, Zuid Korea, Italie, Iran, Frankrijk en Amerika) kwam tot dezelfde conclusie: de lockdownmaatregelen zijn effectief. Ze hebben de uitbraak afgeremd en levens gered, schrijven de onderzoekers.
Virus gaat nog rond
Maar het gevaar is nog niet geweken, waarschuwen de onderzoekers meteen. Sterker nog – we staan aan het begin. Het virus gaat nog steeds rond. Weinig mensen zijn immuun voor het virus, zo bleek vorige week uit een onderzoek onder bloeddonoren. Er zijn zo’n tien vaccins in onderzoek bij mensen, maar die onderzoeken bevinden zich nog in een vroeg stadium. Het duurt nog maanden voor het eerste vaccin op de markt zal komen. Een goed medicijn is er ook nog niet. De medicijnen waar nog enige hoop was gevestigd, zoals het malariamedicijn chloroquine, doen weinig tot niets in onderzoek. Nu de lockdownregels weer worden versoepeld, is het dus oppassen geblazen voor een nieuwe uitbraak.
Ronald Koeman
Aan de andere kant is de lockdown zelf geen onschuldig middel. Een belangrijke keerzijde is dat sinds de uitbraak van het coronavirus veel zorg is afgezegd. Bondscoach Ronald Koeman vertelde bij Beau dat zijn afspraak met de cardioloog door de corona was afgezegd, waarna hij acuut geholpen moest worden aan ernstige hartproblemen.
Het Alexander Monroe ziekenhuis maakte een grove berekening dat er mogelijk 500 extra borstkankerdoden zullen zijn, door de pauze in de screening naar borstkanker. Medisch Ethicus Erwin Kompanje waarschuwde dat niet het virus, maar de anderhalvemetersamenleving mogelijk eenzame ouderen fataal is geworden in de strengere lockdownperiode ‘dat ze niet zijn gestorven door het virus maar door eenzaamheid en verpietering.’
Dit zijn maar enkele 'bijwerkingen' van de lockdownmaatregelen. De gevolgen daarvan zijn nog lang niet in kaart gebracht door onderzoekers.
Bronnen: Nature, RTL nieuws, Volkskrant, Algemeen Dagblad
De zorg start weer op. Lees hier verder over het nieuwe normaal bij de dokter.