6 veelgestelde vragen over resveratrol (en corona)

Wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt

resveratrol
Getty Images

Resveratrol is in korte tijd een van de meest verkochte voedingssupplementen geworden. Het zou namelijk bescherming bieden bij corona. Klopt dit wel? Wat is resveratrol precies? En andere veelgestelde vragen over deze voedingsstof.

1. Wat is resveratrol?

Resveratrol is een zogenoemde bioactieve stof. Dat zijn stoffen die in voedingsmiddelen voorkomen en die ons lichaam kunnen ondersteunen. Ze bieden iets extra’s, maar ze zijn niet per se noodzakelijk voor het lichaam, zoals bijvoorbeeld vitamines dat wel zijn. Er zijn duizenden verschillende bioactieve stoffen bekend en ze komen vooral voor in groenten, fruit, thee en koffie. Resveratrol vind je vooral in de schil van druiven (en daarom zit het ook in wijn), maar het zit bijvoorbeeld ook in pinda's, bessen en moerbeien.

2. Is resveratrol gezond?

Van bioactieve stoffen wordt beweerd dat ze positief zijn voor de gezondheid, maar echt wetenschappelijk bewijs hiervoor is er meestal nog onvoldoende. Het is zeer waarschijnlijk dat bijvoorbeeld het positieve effect van groente en fruit op de gezondheid (deels) komt door bioactieve stoffen. Maar echt bewijs is er niet. Resveratrol staat al jaren - net als andere specifieke bioactieve stoffen - in de belangstelling van onderzoekers. Zo zou het een rol kunnen hebben in de bescherming tegen kanker en hart- en vaatziekten. Maar nogmaals: hard bewijs ontbreekt.

3. Hoe zit het met de relatie tussen resveratrol en corona?

Resveratrol is niet aan te slepen als supplement sinds een uitzending van Jinek. Daarin meldde Peter van de Voort, hoofd van de intensive care (ic) van het Universitair Medisch Centrum Groningen dat resveratrol zou helpen om te voorkomen dat coronapatiënten op de ic terechtkomen. Maar de meningen zijn verdeeld. Tijdens een recent webinar over het coronavirus en overgewicht zei Liesbeth van Rossum, internist, endocrinoloog en deskundig op het gebied van lichaamsvet: ‘Dieronderzoek geeft misschien aanwijzingen, maar bij de mens is dit nog niet aangetoond.’

4. Hoe zou resveratrol dan werken?

Het idee is dat resveratrol het leptinegehalte in het lichaam kan verlagen. Leptine staat ook wel bekend als het vethormoon. Bij mensen met (aanzienlijk) overgewicht is het leptinegehalte verhoogd. Het nadeel van een hoog leptinegehalte is dat dit ontstekingen in het lichaam bevordert. Veel coronapatiënten op de ic hebben overgewicht, vandaar dat de aandacht is gericht op leptine. Als resveratrol het leptinegehalte kan verlagen, dan betekent dit misschien dat de patiënt met overgewicht minder gevoelig wordt voor ontstekingen. Volgens Liesbeth van Rossum kunnen we die conclusie echt nog niet trekken: ‘In een groot onderzoek bij mensen is geen relatie aangetoond tussen resveratrol en verlaging van het leptinegehalte. Of het nog een extra rol speelt bij corona is onduidelijk. Daar is gewoon nog geen onderzoek naar gedaan.’

5. Kan het gevaarlijk zijn om resveratrol te slikken?

Het zomaar slikken van allerlei supplementen is nooit aan te raden. Het gezegde "Baat het niet dan schaadt het niet" gaat echt niet altijd op. Specifiek voor resveratrol zijn er geen onderzoeken bekend, maar van andere voedingssupplementen is wel bekend dat ze schadelijk kunnen zijn in een hoge dosering.

6. Kun je dan met je voeding iets doen?

Meer resveratrol via de voeding binnenkrijgen? Dat kan bijvoorbeeld door vaker druiven, bessen en pinda’s te eten. Maar de gehaltes aan resveratrol in voeding zijn kleiner dan die in supplementen die in onderzoeken gebruikt worden. Beter is het te zorgen voor een gezonde leefstijl en een gebalanceerde voeding met ruime porties groenten en fruit die voldoende vitamines en mineralen bevat om zo je weerstand optimaal te houden.

Auteur