De energierekening gaat omlaag en tanken is ook goedkoper. Maar de coronacrisis maakt veel duurder. Zou dat zo blijven?
Die vraag heeft Radar aan een panel van ruim 32.000 deelnemers voorgelegd. Bijna 90 procent verwacht dat het leven duurder wordt na corona. De ondervraagden voorzien dat ze eerder op zoek naar een voordelige concurrent of gaan minderen. Slechts 1 procent rekent op een prijsdaling. Eerder zetten we al op een rij wat er duurder wordt door corona.
Niet logisch
De voorgelegde prijsstijgingen zijn in de ogen van de ondervraagden niet altijd logisch. Dat we meer betalen voor vliegen, horeca, theater, concerten en de kapper is logisch. Mits deze prijsstijgingen binnen de perken blijven. Voor een concertkaartje vindt men een verhoging van 5 euro genoeg, bij vliegtickets is dat 25 euro. Een drankje op het terras hoeft niet meer dan 1 euro in prijs te stijgen.
Maar waarom huren, energieprijzen, internet- en telefoonabonnementen en pakketbezorging duurder zouden moeten worden snappen consumenten niet. Daar zouden de prijzen juist eerder omlaag kunnen.
Pijn delen?
Alleen voor verliezen in het openbaar vervoer vindt een nipte meerderheid van de ondervraagden dat de overheid moet bijspringen. Maar dat geldt niet voor andere ondernemers, zelfs niet voor luchtvaartmaatschappijen. Die moeten de klappen zelf opvangen.