Iedereen die een restaurant, bioscoop of theater wil bezoeken, moet vanaf 25 september een coronabewijs laten zien. Maar niet iedereen heeft een smartphone en is digitaal even handig, waardoor uitsluiting van deze groep dreigt.
Papieren coronapas
De digitale manier om een papieren coronapas aan te vragen is onder meer voor veel ouderen ingewikkeld. Ouderen hebben ten eerste niet altijd een DigiD, terwijl die digitale identificatie wel nodig is om een papieren corona pas aan te vragen. Ten tweede moet je voor de aanvraag gebruik maken van verschillende platforms, zoals een website, het DigiD platform en email. Dit wisselen van platforms is voor veel ouderen en digibeten een lastige exercitie.
Hulplijn
Een andere manier om aan een papieren coronapas te komen is door die thuis te laten bezorgen. Dit kan door te bellen met de CoronaCheck-helpdesk of het algemene coronanummer. Toch zit ook dit alternatief vol obstakels. Renate Evers, woordvoerder van ouderenbond ANBO, zegt in een artikel van NU.nl te vernemen dat ouderen door drukte niemand aan de lijn krijgen of dat helpdeskmedewerkers de methode niet kennen. Medewerkers geven hierdoor soms de verkeerde informatie. Voor wie dit proces wel doorkomt, duurt het volgens een artikel in het NRC ook nog erg lang voordat het bewijs in huis is. De ANBO roept de minister op om dit beter te regelen.
Zelf de coronapas downloaden
Wilt u zelf proberen om de corona-app op uw smartphone te downloaden, maar heeft u even niemand in de buurt die u hierbij kan helpen? Dan vindt u hier een uitgebreide uitleg over hoe u de corona-app op uw smartphone kunt zetten. Bent u niet in het bezit van een smartphone? Dan hebben wij hier voor u nog een aantal alternatieven die u kunt proberen om de coronapas te verkrijgen: