EMA: AstraZeneca-vaccin is veilig

Let op deze symptomen, als je het vaccin hebt gehad

Getty Images

Volgens het Europese Medicijnagentschap EMA pakt de balans nog steeds positief uit voor Vaxzevria, het coronavaccin van AstraZeneca. De gevaarlijke trombose-bijwerking is zeldzaam en het vaccin is effectief bij het bestrijden van de pandemie. De Gezondheidsraad adviseerde vervolgens om het vaccin alleen te geven aan 60-plussers.

Er komt een melding in de bijsluiter dat een zeldzame bijwerking op kan treden: een vorm van trombose, waarbij het aantal bloedplaatjes erg laag is. Het risico is erg klein: 1 op 100.000. Het risico op COVID-19 is veel groter, concludeert de EMA. 'Door corona sterven nog steeds duizenden mensen. We moeten de vaccins die we hebben, gebruiken om onszelf te beschermen', aldus EMA-directeur Emer Cooke in een persconferentie. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft na advies van de Gezondheidsraad besloten om het vaccin in Nederland alleen nog maar te geven aan 60-plussers. Seniorenorganisatie KBO-PCOB heeft daar vragen over gesteld, zij kreeg veel vragen over het vaccin van bezorgde 60-plussers.

Symptomen

Heb je minder dan twee weken geleden een AstraZeneca vaccin gehad, let dan op deze symptomen: benauwdheid, pijn op de borst, dikker worden van een been, aanhoudende buikpijn, neurologische symptomen zoals ernstige hoofdpijn of slecht zicht en kleine puntbloedingen buiten de injectieplaats. Heb je hier inderdaad last van, bel snel de dokter, adviseert de EMA.

Verder onderzoek

Voor het onderzoek naar deze bijwerking heeft de EMA gekeken naar meldingen van bijwerkingen in Europa en Groot Brittannië, waar in totaal 34 miljoen mensen het AstraZeneca-vaccin hebben gekregen. De veiligheidscommissie van de EMA onderzocht 169 gevallen van trombose in de hersenen en 53 gevallen van trombose in de buik. De meeste tromboses zijn opgetreden bij vrouwen jonger dan 60 jaar.  De bloedklontering ging samen met lage hoeveelheid plaatjes in het bloed en soms bloedingen. Hoe de bijwerking ontstaat, is nog niet helemaal duidelijk, maar de EMA denkt aan een immuunreactie. Hij lijkt op een zeldzame bijwerking die mensen soms krijgen bij heparine. Hier wordt nog verder onderzoek naar gedaan.

Auteur