11 klachten die je ook in coronatijd niet mag negeren
Veel mensen mijden in coronatijd de zorg, omdat ze bang zijn dat ze besmet raken met het virus, te bescheiden zijn over hun klachten of de artsen niet onnodig willen belasten. Onverstandig, vooral als je last hebt van een van deze klachten.
1. Pijn op de borst
Pijn op de borst kun je op verschillende plekken voelen: in je ribbenkast, tussen de ribben, achter of onderaan het borstbeen. De pijn kan bovendien uitstralen naar je hals, kaak, armen, rug of schouders. Misschien denk je meteen aan een hartaanval, maar het kan ook andere, meer onschuldige oorzaken hebben. Bijvoorbeeld brandend maagzuur, spierpijn of stress.
Als je twijfelt of je pijnklachten met je hart te maken hebben, overleg dan altijd met je huisarts of specialist. Houden de klachten ook in rust langer dan 5 minuten aan, bel dan direct 112.
2. Darmklachten
Eén op de tien mensen heeft last van darmklachten, zoals pijn aan de darmen, een opgeblazen buik en winderigheid. Heb je veel last van je klachten? Dan kan er weleens meer aan de hand zijn. Je kunt bijvoorbeeld het prikkelbare darmsyndroom (PDS) hebben of, nog erger, de ziekte van Crohn. Daarom is het verstandig om bij aanhoudende klachten contact op te nemen met je huisarts. Die kan je doorverwijzen naar een maag-darm-leverarts voor meer onderzoek.
3. Aanhoudende blaasontsteking
Meer aandrang voelen, pijn of een branderig gevoel bij het plassen en met kleinere beetjes plassen. Een blaasontsteking is vervelend, maar gaat meestal vanzelf over. Blijf je maar last hebben van klachten of komen ze steeds weer terug? Dan kun je toch het beste een afspraak maken met je huisarts.
Meestal krijg je antibiotica om de bacteriën te bestrijden. Dan kan de ontsteking snel genezen. Ook is er dan minder kans dat de ontsteking zich uitbreidt naar het nierbekken of bij mannen naar de prostaat. Maak de kuur altijd af, ook al heb je geen klachten meer. Anders kunnen bacteriën in de blaas achterblijven en opnieuw een ontsteking veroorzaken.
4. Lichtflitsen zien
Zie je ineens lichtflitsen, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Er kan iets mis zijn met je ogen, bijvoorbeeld door glasvochtloslating of een scheur in het netvlies. Ook kan het komen door een hoge bloeddruk. Bij migraine (met aura) kun je ook lichtflitsen of schitteringen zien. Bel direct de huisarts als je lichtflitsen ziet. Het kan namelijk zo zijn dat je met spoed naar de oogarts moet.
5. Prostaatklachten
Veel mannen hebben op latere leeftijd last van plasklachten, zoals pijn bij het plassen en nadruppelen. Deze klachten kunnen wijzen op een goedaardige vergroting van de prostaat. Je hoeft hier niet mee te blijven lopen. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar die de klachten kunnen verlichten of genezen. Bovendien is het verstandig om prostaatkanker uit te sluiten, wat tegenwoordig een van de meest voorkomende vormen van kanker onder mannen is.
6. Duizeligheid
Duizeligheid kan van alles betekenen. Zo kun je last hebben van een licht gevoel in je hoofd, doordat je bijvoorbeeld te snel bent opgestaan uit een stoel of door spanning, angst of medicijnen. Heb je het gevoel dat alles draait? Draaiduizeligheid komt door een storing in de buisjes van het evenwicht in je oor. Neem in dit geval contact op met je huisarts, vooral als je hier vaker last van hebt. Deze vorm van duizeligheid is namelijk een verschijnsel dat bij meerdere aandoeningen en ziektes voorkomt, zoals de ziekte van Ménière.
Bel direct de huisarts als je opeens duizelig wordt samen met andere klachten, zoals dubbelzien, moeilijk praten of geen kracht in een arm of been.
7. Psychische klachten
Veel mensen hebben last van mentale klachten als piekeren, prikkelbaar zijn, depressiviteit en paniekaanvallen. Tijdens de coronacrisis kampt maar liefst 60 procent van de Nederlanders met zulke klachten. Blijf er niet in je eentje mee lopen, maar zoek op tijd hulp. Praat erover met iemand die je vertrouwt en als je er niet uitkomt, klop dan aan bij je huisarts. Die kan je bijvoorbeeld doorverwijzen naar een praktijkondersteuner of psycholoog.
8. (Plotselinge) hoofdpijn
Vrijwel iedereen heeft weleens hoofdpijn. De oorzaak is meestal niet ernstig. Je kunt last hebben van spanningshoofdpijn, migraine en clusterhoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is niet altijd duidelijk. Verschillende factoren kunnen een rol spelen, zoals stress, voeding, alcohol, te veel gebruik van pijnstillers, hormonale schommelingen en vermoeidheid.
Heb je plotselinge hoofdpijn en vertrouw je het niet? Neem dan met spoed contact op met de huisarts, vooral als je daarbij ook last hebt van andere klachten als koorts, stijve of pijnlijke nek, overgeven, sufheid en/of verlammingsverschijnselen, zoals een scheve mond.
9. Veranderingen in of op je huid
Naarmate je ouder wordt, verandert de structuur van je huid. Dat is normaal. Zie of voel je ineens dat er iets in of op je lichaam veranderd is dat niet met ouderdom te maken heeft, trek dan meteen aan de bel. Het kan bijvoorbeeld gaan om een moedervlek die ineens een andere kleur of structuur heeft of je borst of tepel die anders voelt of eruitziet. Het hoeft niet altijd kanker te zijn, maar het is verstandig om voor de zekerheid altijd naar je huisarts te gaan. Hoe vroeger je huid- of borstkanker ontdekt, hoe groter de kans op genezing.
10. Bloedverlies
Bloedverlies is, behalve als je ongesteld bent, meestal geen goed teken. Je kunt bloed bij de ontlasting of bloederige urine hebben, last hebben van vaginaal bloedverlies of bloedverlies tijdens of na de seks. Soms is de oorzaak onschuldig, maar het kan ook duiden op een vorm van kanker, bijvoorbeeld darm-, prostaat- of baarmoederhalskanker. Je kunt het beste zo snel mogelijk naar de huisarts gaan. Als je er op tijd bij bent, is de kans op genezing het grootst.
11. Tintelingen in gezicht of lichaam
Heb je een verdoofd gevoel of tintelingen in het gezicht of lichaam, dan kan dit verschillende oorzaken hebben: variërend van mild tot zeer ernstig. Zo kan dit symptoom voorkomen bij migraine, zenuwpijn, een bewegingsstoornis, multiple sclerose (MS) of een beroerte. Maak je je zorgen over je klachten, neem dan contact op met je huisarts. Die kan je indien nodig doorverwijzen naar de juiste specialist. Denk je aan een beroerte, bel dan direct 112.
Andere klachten?
Heb je last van (vage) klachten of maak je je zorgen over je gezondheid? Blijf ook daarmee niet onnodig lang doorlopen. Aarzel niet en neem telefonisch contact op met je huisarts. Ook nu!
- Thuisarts
- Oogenoorzorg