Waarom een boosterprik wél helpt tegen omikron

Betere bescherming tegen besmetting en ernstige ziekte

boostervaccin
Getty Images

Het zorgde even voor verwarring: Jaap van Dissel die tijdens de persconferentie op 18 december zegt dat de vaccins de omikronvariant niet meer zouden herkennen vanwege 'een andere jas', maar vervolgens wel dringend adviseert om de boosterprik te nemen. Hoe zit dat? Heeft 'boosteren' dan nog wel nut?

Volgens Chantal Bleeker-Rovers, hoogleraar Uitbraken van infectieziekten, is het niet zo dat omikron helemaal niet meer wordt herkend door de vaccins. Zij zegt op Twitter dat 'ondanks omikron een iets andere jas aan heeft, het virus ons afweersysteem wel kan herkennen en aanpakken als er voldoende antistoffen zijn. Ook heeft het vaccin nog steeds effect op de afweer tegen omikron door T-cellen, die belangrijk zijn bij het voorkomen van ernstige ziekte.' T-cellen zijn witte bloedcellen die vreemde of beschadigde cellen in het lichaam proberen op te ruimen. Ze spelen een belangrijke rol in het afweersysteem.

Meer antistoffen

Er zijn volgens haar 'wel meer antistoffen nodig om omikron voldoende te remmen en besmetting te voorkomen.' De booster zou ervoor zorgen dat je weer een voldoende hoge hoeveelheid antistoffen krijgt en je immuunsysteem extra geactiveerd wordt. Dat beaamt ook immunoloog Ger Rijkers tegenover RTL Nieuws. "De hoeveelheid antistoffen neemt nog verder toe na een derde boosterprik, en de kwaliteit ervan wordt ook beter."

Cijfers uit het Verenigd Koninkrijk bevestigen deze theorie. Een 'gewone' gevaccineerde, zonder boosterprik, zou nog maar voor 25 procent beschermd zijn tegen besmetting met de omikronvariant, en 67 procent tegen ziekenhuisopname. De boosterprik krikt dat op naar zo’n 60 procent bescherming tegen besmetting, en 90 procent tegen ziekenhuisopname.

Conclusie: vaccinaties mét booster lijken voor een goede, extra bescherming te zorgen tegen besmetting en ernstige ziekte. Dat blijkt ook uit testen in het laboratorium, maar nog niet in de praktijk. "Dat beeld is nog incompleet", zei Jaap van Dissel tijdens de persconferentie. Binnenkort zal hier meer over bekend worden.

Vaccineren is nog steeds nuttig

Ben je nog niet gevaccineerd? Ook dat is volgens Bleeker-Rovers nog steeds nuttig. "Vlak na de tweede vaccinatie - sneller als je al eerder corona hebt gehad - heb je ook een hoge hoeveelheid antistoffen, duidelijk hoger dan mensen die al langer geleden de vaccinatie (en nog geen booster) hebben gehad." De booster is nodig als je eerdere vaccinatie langer dan drie maanden geleden is.

Lees ook: 'Hoe snel werkt het boostervaccin?' en 19 andere vragen

Alles over de boostercampagne

Wil je alles weten over de boosterprik? Luister naar deze korte booster-aflevering van onze podcast Gezond Gesprek! In deze aflevering praat Karine Hoenderdos met immunoloog Marjolein van Egmond over de nieuwe Omikron-variant van corona en waarom een boostercampagne nodig is. Ondanks de lockdown, waardoor je misschien het gevoel krijgt dat we 'niets zijn opgeschoten', toont immunoloog Marjolein van Egmond dat er wel degelijk vooruitgang is. Je kunt de aflevering hieronder beluisteren.

Bron 
  • Volkskrant
  • RTL Nieuws