Om buitenlandse vakanties, concerten en bioscoopbezoek weer mogelijk te maken, zijn er zogenaamde ‘coronapaspoorten’ in de maak. Wat heb je eraan? Negen vragen en antwoorden.
1. Wat is een coronapaspoort?
Een elektronisch bewijs dat je geen corona kunt overdragen, en mensen dus veilig bij je in de buurt kunnen zijn. Er zijn meerdere paspoorten in de maak. Een nationaal Nederlands paspoort voor evenementen, concerten en dergelijke. Een Europees paspoort (dat ‘Digital green certificate’ heet) om weer binnen de EU te kunnen reizen. En de IATA, de wereldwijde club van vliegmaatschappijen, werkt ook aan een app.
De makers van alle coronapaspoorten beloven dat er ook een papieren versie komt. Speciaal voor mensen die geen mobiele telefoon willen of kunnen gebruiken. Meer hierover lees je hier.
2. Waar heb ik het nodig?
Op plekken waar veel mensen dicht bij elkaar zijn. Denk aan bioscopen, theaters, stadions en musea, maar ook beurzen en congressen. En natuurlijk luchthavens en vliegtuigen.
3. Hoe werkt het?
Het coronapaspoort is geen boekje, zoals je gewone paspoort, maar een app op je telefoon. Die maakt een QR-code aan, en die laat je vervolgens scannen. Bijvoorbeeld bij het inchecken op Schiphol of aan de kassa van de bioscoop of theater.
4. Ook in winkels?
Nee, daar ziet het op dit moment niet naar uit.
5. Moet ik gevaccineerd zijn om ervoor in aanmerking te komen?
Nee. Je kunt het paspoort ook aanvragen als je kortgeleden negatief bent getest óf al hersteld bent van corona. In dat geval ben je waarschijnlijk immuun.
6. Wanneer komt het paspoort?
Komende zomer moet onze maatschappij weer van het slot. Tegen die tijd moeten deze apps er zijn om een veilige samenkomst van groepen mensen mogelijk te maken. Maar of dat zo snel lukt…? Deskundigen hebben er grote twijfels over.
Het Europese coronapaspoort is vanaf eind juni voor iedereen beschikbaar, beloofde eurocommissaris Didier Reynders op 13 april. Begin juni start een proef met dit zogenaamde ‘Digital Green Certificate’.
7. Kan jan en alleman voortaan mijn medische informatie inzien?
Nee, de makers van de apps beloven dat die privé blijft. Wie jouw paspoort scant, ziet alleen of anderen veilig in je buurt kunnen zijn. Er komt ook geen database met gevaccineerde burgers.
8. Ik wil me niet laten vaccineren. Krijg ik dan nergens toegang?
Dat is een heel belangrijk punt van discussie. In Israël, het eerste land ter wereld dat al een coronapaspoort heeft, zijn mensen de straat opgegaan om te protesteren. Zij spreken over ‘discriminatie’ en zelfs ‘een tweedeling in de maatschappij’. Wie zich niet wil laten vaccineren – iets waartoe je alle recht hebt – zou namelijk buitengesloten worden van alle sociale gebeurtenissen. Voorstanders vinden dat terecht. Je vormt namelijk een risico voor anderen, zeggen zij.
9. Moet ik nu de rest van mijn leven aantonen dat ik ‘coronaveilig’ ben?
Nee, beslist niet. Deze maatregel geldt alleen tijdens de coronapandemie. Eurocommissaris Reynders heeft beloofd dat het Europese coronapaspoort wordt afgeschaft zodra de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de coronapandemie voorbij verklaart.