Lekker bakken: herfstkoekjes en kaboutertaart

Koekenbakkerskunst

Getty Images

Koekjes bakken, dat maakt in de keuken staan echt leuk! Samen met de kleinkinderen of om gewoon even lekker bezig te zijn, maakt u deze net-even-anders herfstkoekjes voor in de koektrommel. En wilt u echt uitpakken, dan kunt u de kaboutertaart maken!

Dit heeft u nodig:

Voor de koekjes:

  • Vanillekoekjesdeeg
  • Doe-het-zelf uitstekerset XL
  • Uitstekers paddenstoelen in verschillende maten, kabouter
  • Rechthoekige of vierkante uitsteker (diagonaal gehalveerd)
  • Rolstok
  • Bakpapier
  • Uitrollatjes 0,5 cm dik
  • Stevige icing: groen, donkerbruin, ivoor
  • Vloeibare icing: rood, wit, oranje/roestbruin, zwart
  • Spuitmondjes: #2, #3, #47 (Wilton), 1,5 en # 56 (PME)
  • Eetbare voedingskleurstof (poeder) terracotta met brede droge kwast, lichtroze met klein droog kwastje
  • Eetbaar goudkleurig (metallic) poeder gemengd met wat alcohol
  • Stift met donkerbruine eetbare inkt
  • Zilveren suikerpareltjes
  • 3 Gele suikerbloemetjes

[ITEMADVERTORIAL]

Voor de taart met paddenstoelenkoekjes:

  • Taart 15 cm Ø
  • Cakedrum 22 cm Ø
  • Fondant of marsepein
  • Voedingskleurstof: groen
  • Alcohol (kleurloos, min. 40%, bijv. wodka of jenever) of rejuvenator spirit
  • Penseeltje
  • Stevige groene icing met spuitmond #2

Getty Images

Uitsteker maken

Leg de tekening van het paddenstoelhuisje (werktekening) op het uitgerolde deeg en snij de vorm met een mesje uit (foto 1). Wilt u de paddenstoelenkoek vaker of in grotere hoeveelheden bakken, of wilt u een strakker resultaat, dan kunt u heel makkelijk zelf een uitsteker maken met de Doe-het-zelf-uitstekerset. Volg de gebruiksaanwijzing in de verpakking

.

Getty Images

Koekjes bakken

Rol het deeg uit tussen twee vellen bakpapier met behulp van de uitrollatjes en steek de benodigde vormen uit. Om de grote paddenstoelkoek later rechtop te kunnen zetten, bakt u ook een klein driehoekig koekje. Gebruik hiervoor een diagonaal doorgesneden rechthoekige of vierkante uitgestoken vorm of snij het met de hand uit. Snij voor het bakken een klein stukje van de kabouter af zodat hij later 'om het hoekje' van de taart kan kijken. Bak de koekjes volgens de aanwijzingen in het recept en laat ze afkoelen.
Let op! Grote koeken hebben een langere baktijd nodig dan kleine! Leg daarom koekjes van ongeveer gelijke afmeting bij elkaar op de bakplaat.

Grote paddenstoel

Omlijn de hoed van de paddenstoel en het raampje met vloeibare rode icing en een spuitmondje #3. Laat deze ‘dijkjes’ twee min. drogen en vul ze dan in met vloeibare rode icing. Laat dit 30 min. drogen. Omlijn de onderkant van de paddenstoel en de deur met vloeibare witte icing en spuitmondje #3 en vul ze in. Laat het drogen. Maak de planken in de deur met ivoorkleurige stevige icing en spuitmondje #47 met de geribbelde kant boven en maak het deur- en raamkozijn met de gladde kant boven. Gebruik vloeibare witte icing en een spuitmondje #2 voor de stippen op de hoed (foto 2). Laat alles drogen.
Geef de deur en het raamkozijn met terracotta poeder en een droge kwast een realistische houtkleur en breng wat schaduwen aan langs de rand van de witte onderkant van de paddenstoel. Maak het deurbeslag met stevige donkerbruine icing en een spuitmondje #1,5 en voeg wat zilverkleurige suikerparels als 'spijkers'. Spuit enkele blaadjes met stevige groene icing onderin het raamkozijn en plak er twee kleine gele suikerbloemetjes in (foto 3).

Getty Images

Kleine paddenstoelen

Omlijn en vul de hoedjes met rode of oranje icing. Laat ze 10 min. drogen. Omlijn en vul daarna de steeltjes met witte icing en spuit stippen op de hoedjes. Gebruik stevige ivoorkleurige icing en spuitmondje PME #56 voor de 'rokjes' (foto 4). Laat alles drogen.

Kabouter

Omlijn en vul de muts en jas met vloeibare rode icing en laat het 10 min. drogen. Omlijn en vul het gezicht en de broek met vloeibare witte icing. Laat het drogen. Gebruik lichtroze poeder en een droog kwastje om het gezicht een huidskleur en blosjes te geven. Spuit daarna met vloeibare witte icing de baard en neus (klein stipje). Maak de laarsjes en riem met vloeibare zwarte icing en laat ze drogen. Zet twee kleine zwarte stipjes voor de ogen en teken de mond en de wenkbrauwen met een stift met bruine eetbare inkt. Maak de gesp van de riem met vloeibare witte icing en verf het, als de icing droog is, goudkleurig met wat goudkleurig eetbaar poeder gemengd met alcohol (foto 5).

Getty Images

Taart

Bekleed de taart en de cakedrum met heel licht groen gekleurd marsepein of fondant.
Meng een beetje voedingskleurstof met alcohol (foto 6). Schilder met penseeltje het gras op de taart. Verdun de kleurstof met veel alcohol voor de hele lichte sprietjes en schilder daar overheen de donkere sprietjes. Laat het even drogen. Spuit met stevige groene icing en een spuitmondje #2 grassprieten rondom langs de taartrand (foto 7). Laat het drogen.

Getty Images

Zet de grote paddenstoel met behulp van het driehoekige koekje (aan de achterkant) (foto 8) rechtop bovenop de taart en plak het vast met groene stevige icing. Spuit gras rond de paddenstoel bovenop de taart en zet hierin meteen de kleine paddenstoelkoekjes vast (foto 9). Spuit gras op de cakedrum en plaats er nog wat paddenstoelkoekjes bij. Plak de kabouter met weinig stevige groene icing tegen de zijkant van de taart en plak een geel suikerbloemetje aan de voorkant.

Getty Images

Tip:

Zet de taart indien nodig in de koelkast maar bewaar de koekjes tot vlak voor serveren apart in een luchtdichte bak buiten de koelkast om ze lekker en krokant te houden.

Bron 
  • www.hobbyhandig.nl
  • www.mjamtaart.nl
  • www.dekoekenbakkers.com
  • Het Koekboek - Mariëlle de Vroome