‘Artsen herkennen depressie slecht bij 75-plusser’

Lichamelijke klachten kunnen bij ouderen wijzen op een depressie.
Getty Images

Steeds met klachten naar de huisarts? Of naar de spoedeisende hulp vanwege pijn op de borst, doorligplekken of ondervoeding? Het kan een lichamelijke uiting van een depressie zijn, maar artsen herkennen dat vaak niet bij 75-plussers. Ouderenpsychiaters trekken hierover aan de bel in het Algemeen Dagblad.

Een op de vijf 75-plussers heeft depressieve klachten, citeert het AD een onderzoek van het Amsterdam UMC. De ouderenpsychiater zou het dus heel druk moeten hebben met al deze oudere patiënten, maar dat is niet zo. Na de stilte tijdens de coronatijd is de patiëntenstroom niet meer op het oude niveau gekomen. De ouderenafdeling van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie vreest hiermee dat veel 75-plussers niet de hulp krijgen die ze nodig hebben. ‘Ze zitten thuis te verpieteren’, aldus de psychiaters in het Algemeen Dagblad. Zelfs in verpleeghuizen worden depressieve klachten niet altijd goed herkend, denken de ouderenpsychiaters. Probleemgedrag of agressie wordt niet altijd herkend als een uiting van een depressie en de ouderenpsychiater wordt lang niet altijd geconsulteerd.

Pijn op de borst

Het is moeilijk om depressieve klachten te herkennen bij ouderen, volgens dit proefschrift. Lichamelijke klachten komen immers vaker voor als je ouder wordt, maar tegelijk is bewezen dat een depressie zich bij ouderen vaker uit met lichamelijke klachten dan bij jongeren. Simpel gezegd: depressieve jongeren liggen bijvoorbeeld de hele dag op bed. Depressieve ouderen komen met pijn op de borst naar het ziekenhuis. Maar die pijn op de borst kan ook komen door een hartprobleem, of door iets anders waarbij je pijn op de borst krijgt (hier staan 9 mogelijke oorzaken van pijn op de borst), of een combinatie daarvan. Het kan voor artsen een hele puzzel zijn om een depressie bij ouderen te herkennen. Toch is dat belangrijk dit goed uit te zoeken, volgens de psychiaters. Als deze depressieve klachten wel behandeld worden, zou dat veel ellende, huisartsbezoek en ziekenhuisbezoeken schelen, want de depressie is vaak goed te behandelen.

Auteur