Bang voor ziekte en last van piekeren

Getty Images

Een maand of wat geleden had ik last van mijn gewrichten, ik ging op het internet zoeken naar wat het zou kunnen zijn - heel fout - en ik kreeg het gevoel dat ik een of ander erge ziekte had, zoals multiple sclerose. Hierdoor kreeg ik angstaanvallen, hartkloppingen, negatieve gedachten, huilen, ik dacht dat ik dood ging.
Hierna ben ik bij de dokter geweest en een bloedtest gedaan voor reuma. Wel gezegd dat ik dacht dat ik ms had, maar ik durfde niets over mijn angsten te zeggen. Toen ik te horen kreeg dat het gewoon gewrichtspijn was, werd het allemaal wel minder, gelukkig. Ik dacht daarna dat ik misschien depressief zou worden, weer op internet gaan kijken, maar ik vond zelf dat ik niet in het plaatje paste.
Toch bleef ik zitten met een zenuwachtig gevoel in mijn buik, het gevoel alsof er iets zou gebeuren. En de negatieve gedachten, over mijzelf of over mijn kinderen en man dat er iets met hun zou gebeuren. Is het mogelijk dat dit door de hormonen komt, ik ben gestopt met de pil 2 maanden geleden? Ik heb wel een miskraam gehad 4 maanden geleden, dat vond ik erg, maar ik ben er voor mijn gevoel overheen.
Het is niet de hele dag dat ik me zo neerslachtig en angstig voel, alleen op bepaalde momenten. Dan moet ik mezelf echt opkrikken en positief denken. Wat kan het zijn?

Kitty

Linsy Hellegers, psycholoog

Als u niet weet wat er met u aan de hand is, dan kan dat reden zijn tot veel piekeren. Internet raadplegen kan dat versterken. Piekeren kan dan leiden tot gedachten zoals ‘O jee, ik heb en ernstige ziekte’ of ‘O jee, ik ga dood.’ Bij dergelijke angstgedachten is het logisch dat u zich angstig gaat voelen. Het kan zelfs een heftige angstreactie oproepen, waarbij uw hele lichaam reageert alsof het ernstig in gevaar is. U krijgt last van bijvoorbeeld hartkloppingen, transpireren, oppervlakkige ademhaling, tintelingen in handen en voeten.

Deze lichamelijke sensaties roepen weer angstgedachtes op zoals bijvoorbeeld ‘O jee, ik ga flauwvallen.’ Dit noemen we een paniekaanval. U komt dan in een vicieuze cirkel terecht, waarbij u zich alleen maar slechter gaat voelen. Uw angst kan zich dan uitbreiden naar andere gebieden, zoals de angst dat uw dierbaren iets ernstigs overkomt.

Net zoals u deze angst voedt door uw gedachten, kunt u uw gevoel ook voeden door positieve gedachten. U beschrijft zelf al dat uw angst minder wordt als u een andere verklaring heeft zoals uw hormonen. Het is dus belangrijk om uw gedachten reëel te maken en nog beter positief. Als uw gedachten gericht zijn op mogelijke depressiviteit, dan zult u zich vanzelf depressiever gaan voelen. Ineens zal een dipdag die iedereen wel eens heeft een teken zijn van depressiviteit.

Positief denken
Gelukkig geldt het andersom ook. Als het u lukt om zich dagelijks op alle positieve zaken te richten, dan zult u uw leven ook positief ervaren. Als u bij een dipdag denkt ‘Van de zeven dagen heb ik maar één dipdag gehad, dus het gaat eigenlijk best goed met me.’ Dan zult u zich ook direct goed voelen.
Als het u niet lukt om piekergedachten om te zetten in positieve gedachten dan kan het helpen om ze op te schrijven. Ook het plaatsen van uw tong tegen uw gehemelte stimuleert rust in uw hoofd.

Angst en depressieve gedachten winnen snel terrein als u kwetsbaar bent. Hormonen kunnen daar een grote rol in spelen. Een miskraam en het stoppen met de pil kunnen beiden zorgen dat u hormonaal uit balans raakt. Het kan ook een tijdje duren voor de balans hersteld is. Door bijvoorbeeld het toepassen van acupunctuur kan dit herstel gestimuleerd worden.

Mijn advies is om in ieder geval uw verhaal nog eens met de huisarts te bespreken. Die kan dan verdere diagnostiek doen en eventueel dingen uitsluiten. En wellicht dat acupunctuur ook iets voor u kan betekenen. En vooral aandacht geven aan positieve dingen. Optimisme draagt bij aan gezondheid en geluk. En het is te leren.

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!