4 vragen over de dysthyme stoornis
In de media is veel aandacht voor depressie. Een goede zaak, omdat er hopelijk meer openheid over en begrip voor mensen met een depressie ontstaat. Maar ken jij die andere stemmingsstoornis al, dysthymie genaamd? Hier is minder over bekend, maar ook mensen met dysthymie lopen tegen een aantal zaken aan.
1. Wat is dysthymie?
Iemand met een dysthyme stoornis, ook wel dysthymie genoemd, heeft minstens twee jaar lang last van een sombere stemming. Deze sombere stemming is niet altijd even sterk aanwezig.
Als je dysthymie hebt, heb je soortgelijke maar minder symptomen dan iemand met een 'gewone' depressie. Ook duurt de dysthyme stoornis langer dan een depressie. De verschijnselen en klachten zijn bij iedereen anders.
2. Wat zijn die symptomen van dysthymie dan?
De sombere stemming die je hebt is al minimaal twee jaar aanwezig.
Daarnaast moet er sprake zijn van minstens twee van de volgende symptomen:
- Slechte eetlust of te veel eten.
- Veel of juist heel weinig slapen.
- Weinig energie of vermoeidheid.
- Een gering gevoel van eigenwaarde.
- Slechte concentratie of besluiteloos zijn.
- Gevoelens van hopeloosheid.
3. Dysthymie is dus niet zo erg als een 'gewone' depressie?
Dat kun je niet zo zeggen. Hoewel je bij dysthymie minder symptomen hebt dan bij een 'gewone' depressie, kun je er uiteraard wel onder lijden, en de klachten houden minstens twee jaar lang aan. Je kunt ook bij dysthymie beperkingen ondervinden in je dagelijks functioneren, privé en op werk of school.
4. Wat kun je doen als je vermoedt dat je dysthymie hebt?
Als je vermoedt dat je dysthymie hebt, praat er dan over en maak een afspraak met je huisarts. Hij of zij kan je indien nodig doorverwijzen naar een specialist zoals een psycholoog of psychiater. Houd je gevoelens in ieder geval niet voor je.
Vind je het nog te spannend om met je omgeving hierover te praten? Je kunt ook anoniem bellen of chatten met Korrelatie via www.korrelatie.nl.
Dysthymie gaat niet vanzelf weer over, misschien alleen voor een korte periode. Het is meestal lastiger om dysthymie te behandelen dan andere vormen van depressie. Opties als psychotherapie en het gebruik van antidepressiva kun je met de huisarts bespreken.
Meer weten over dysthymie? Ga dan naar www.psychischegezondheid.nl/dysthymie. Hier vind je ook het verhaal van Bob, die dysthymie heeft.
- Fonds Psychische Gezondheid