Pas op bij wisselen energiecontract

Energiebesparing
Getty Images

De energierekening zal de komende jaren waarschijnlijk verder stijgen. Dat is een goede reden om over te stappen naar een goedkopere leverancier. Vaak levert dat een flinke besparing op. Maar pas op: soms gaat het mis. Dat gebeurt vooral bij aanbiedingen via de telefoon, post of e-mail.

Dat blijkt uit een waarschuwing van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Bij aanbiedingen via de telefoon, post of e-mail is vaak niet precies duidelijk met wie u zaken doet. Soms zijn er tussenpersonen die zich voordoen als energieleverancier. In werkelijkheid sluiten ze namens een leverancier een contract af. Tijdens een ongevraagd telefoontje worden consumenten vaak onder druk gezet om snel akkoord te gaan. Ze krijgen dan geen tijd om rustig de voors en tegens tegen elkaar af te wegen. Ook wordt niet altijd eerlijk verteld of er een opzegboete is bij beëindiging van het contract.

Vergelijken

Overstappen naar een andere energieleverancier kan lonen. Het verschil tussen het duurste en goedkoopste contract kan oplopen tot negenhonderd euro per jaar. Het is verstandig om zelf het initiatief te nemen bij het vergelijken van energieleveranciers. Op vergelijkingssites of prijsvergelijkers kunt u eenvoudig de tarieven van verschillende leveranciers vergelijken. U vult uw gegevens in, zoals verbruik, wel/geen groene energie, wel/geen zonnepanelen. Daarna ziet u welk aanbod het beste past. Het is slim om een paar prijsvergelijkers te bekijken voor de beste aanbieding. Deze kunnen namelijk per vergelijker verschillen. Als u geen goede aanbieding ziet, dan probeert u het op een later moment nog een keertje. Aanbiedingen kunnen soms van dag tot dag verschillen.

Auteur