Niet medicijnen, maar leefstijl staat voorop
Er zijn al 1,2 miljoen mensen met diabetes type 2 in Nederland en elke week komen er 1200 bij. Sommige artsen spreken al van een epidemie, die een bedreiging vormt voor de volksgezondheid. Het tij moet keren! En dat kan, met deze zes vernieuwde inzichten over deze ziekte.
1. Geen ouderdomsziekte meer
Vroeger werd diabetes type 2 nog 'ouderdomssuiker' genoemd. Toen kwam deze ziekte ook eigenlijk alleen maar voor bij mensen op leeftijd. Tegenwoordig is dat allang niet meer zo: vijftigers, veertigers, ja zelfs kinderen kunnen deze aandoening al krijgen. Vandaar dat de naamgeving inmiddels is aangepast naar diabetes type 2.
Je krijgt deze vorm van diabetes als je genetische aanleg hebt in combinatie met een ongezonde leefstijl en/of overgewicht.
2. Niet meer 'een beetje suiker'
Voorheen werd ook wel eens vergoelijkend gezegd: 'Ach, u heeft een beetje suiker'. Tegenwoordig nemen artsen deze aandoening bloedserieus. En terecht, want diabetes type 2 schopt de hele stofwisseling in de war.
Op lange termijn treden vaak ernstige complicaties op, zoals hart- en vaatziekten, nieraandoeningen, oogafwijkingen, zenuwaandoeningen en vaatafwijkingen. Een beruchte complicatie is blindheid. Of de diabetische voet, het beschadigen van zenuwen en bloedvaten in de voeten en onderbenen. Soms zijn de beschadigingen zo ernstig, dat de voet of het onderbeen moet worden geamputeerd.
3. Niet medicijnen, maar leefstijl staat voorop
Huisartsen hanteren landelijke richtlijnen voor de behandeling van diabetes type 2. In deze richtlijnen staat dat de basisbehandeling voor mensen met diabetes type 2 bestaat uit het veranderen van de leefstijl. Dat betekent niet roken, anders eten, afvallen, meer bewegen en verminderen van stress. Daarna kunnen pas eventueel medicijnen worden voorgeschreven. Maar soms is dat helemaal niet nodig, want:
4. Diabetes type 2 kun je omkeren
Het veranderen van de leefstijl kan spectaculaire resultaten geven. Mensen kunnen soms in no-time van de medicijnen af en hun diabetes type 2 helemaal omkeren. Helemaal 'genezen' ben je overigens nooit, want je houdt altijd die genetische gevoeligheid. Mocht je weer terugvallen in oude gewoonten, dan heb je grote kans dat de diabetes weer terugkomt. Maar voor de meeste patiënten die hun leefstijl veranderen, geldt dat ze zich veel beter voelen. Ze willen nooit meer terug naar hun oude gewoonten!
5. Medicijnen helpen niet echt
Medicijnen bij diabetes type 2 werken niet als geneesmiddel. Ze helpen hooguit de symptomen wat verminderen. Veel mensen die medicijnen gebruiken, moeten op den duur steeds meer slikken om hetzelfde effect te bereiken. Leefstijlverandering kan juist zorgen dat er minder medicijnen nodig zijn.
6. Minder koolhydraten, meer vet
Vroeger kregen mensen met diabetes type 2 het advies om gewoon volgens de Schijf van vijf te eten. Dat advies is achterhaald. Tegenwoordig krijgen mensen met diabetes type 2 het advies om minder koolhydraten te eten, en in verhouding meer vet. Op die manier lukt het veel beter om de bloedglucosespiegel op een mooi peil te houden. Ook afvallen gaat met deze manier van eten veel beter. Steeds meer diëtisten in Nederland gebruiken deze aanpak bij diabetes type 2.