Wat doet uw alvleesklier?

Pancreas: onmisbaar orgaan

Getty Images

De alvleesklier zit diep verstopt in de buik, maar het is een onmisbaar orgaan. U heeft deze klier nodig voor een goede bloedsuikerspiegel en spijsvertering.

De alvleesklier is een langgerekte klier van zo’n 12 à 15 centimeter lang en 1 à 3 centimeter dik. Hij ligt dwars in de buik. Het begin bevindt zich in de bocht van de twaalfvingerige darm en de staart achter de maag, voor de wervelkolom. Aan de bovenkant ligt de alvleesklier tegen de maag, aan de onderkant tegen de dunne darm. De medische, Latijnse naam voor alvleesklier is pancreas. Hij wordt ook weleens buikspeekselklier genoemd.[ITEMADVERTORIAL]

Functies
De alvleesklier heeft twee functies: een exocriene en een endocriene. Exocrien betekent ‘afscheiden door middel van een afvoerbuis’. De alvleesklier produceert dagelijks zo’n 1,2 liter pancreassap dat via een afvoerbuis in de darmen komt. De enzymen in het pancreassap zorgen ervoor dat voedingsstoffen kunnen opgenomen worden in het lichaam. De alvleesklier speelt dus een belangrijke rol bij de spijsvertering.

Endocrien wil zeggen dat er een hormoon wordt afgegeven aan het bloed. In de alvliesklier zitten groepen cellen, de zogenoemde eilandjes van Langerhans. Deze cellen produceren de hormonen insuline en glucagon. Deze stoffen houden de bloedsuikerspiegel in evenwicht: insuline verlaagt je bloedsuikerspiegel, glucagon zorgt er juist voor dat deze stijgt.  

Aandoeningen
Er kunnen zich verschillende problemen voordoen in de alvleesklier. Hij kan voor korte tijd of telkens weer ontstoken raken, dan spreken we van acute of chronische pancreatitis. Ook kan er kanker ontstaan in de cellen van deze klier: pancreaskanker of alvleesklierkanker.

Als de alvleesklier geen insuline aanmaakt, wordt de suikerspiegel in het bloed te hoog. U heeft dan diabetes mellitus type 1. Maakt de alvleesklier te weinig insuline aan of reageert het lichaam er onvoldoende op dan heeft u diabetes type 2.  

Bron 
  • Diabetes Fonds
  • Spijsvertering.info
  • Alvleeskliervereniging Nederland