Zoetstoffen en diabetes

Getty Images

Diabetici zijn over het algemeen blij met zoetstoffen, omdat het de keuze in de supermarkt een stuk groter maakt. Wat zijn voor hen de voordelen van suikervervangers?

Mensen met diabetes moeten hun bloedsuiker goed in de gaten houden. Diabetes kent soms ernstige complicaties en een stabiele bloedsuiker helpt het risico op bijvoorbeeld hart- en vaataandoeningen en zenuwschade verkleinen. Opletten met de inname van koolhydraten helpt bij het stabiliseren van de bloedglucosespiegel. Minder koolhydraten eten zorgt ervoor dat er minder hoge pieken zijn, en ook minder diepe dalen. De bloedsuikers zijn dus stabieler.

Check het etiket

Nee, zoetstoffen kunnen bij diabetes geen kwaad. Sterker nog: ze zijn prima te gebruiken bij diabetes als je niet te veel koolhydraten wilt binnenkrijgen, zo zegt ook het Diabetesfonds. Het is wel verstandig goed te kijken welke zoetstof gebruikt is, want in sommige suikervervangers zitten koolhydraten als vulstof. Check dus altijd het etiket!

Intensieve of extendieve zoetstoffen?

Zowel intensieve als extensieve zoetstoffen zijn prima te gebruiken bij diabetets. Intensieve zoetstoffen zijn zoetstoffen die wel 35 tot 8000 keer zo zoet zijn als suiker, je hebt hier dus maar heel weinig van nodig.  Ze bevatten (vrijwel) geen calorieën Ze zitten in zoetjes, vloeistof of poeder, en vaak in light frisdrank, zuivelproducten en suikervrije kauwgom. Voorbeelden van intensieve zoetstoffen zijn acesulfaam-K, cyclamaat, saccharine, stevia en aspartaam.

Extensieve zoetstoffen, ook wel polyolen genoemd, zijn half of net zo zoet als suiker. Ook bevatten ze de helft minder calorieën, maar dus wel meer dan intensieve zoetstoffen. Deze extensieve zoetstoffen hebben (in tegenstelling tot de intensieve) ongeveer hetzelfde volume als suiker. Ze zitten vaak in 'suikervrije' producten met de claim 'geschikt voor mensen met diabetes'. Voorbeelden van extensieve zoetstoffen zijn isomalt, lactitol, mannitol, sorbitol, xylitol en maltitol.

De voordelen van zoetstoffen bij diabetes

  • Ze helpen de totale suikerconsumptie te verminderen.
  • Ze hebben geen invloed op de bloedsuikerspiegel.
  • Ze leveren slechts weinig of geen calorieën en helpen je energieconsumptie te beperken.
  • Ze kunnen een waardevolle hulp blijken bij het onder controle houden van je gewicht.
  • Ze vormen ook op smaakgebied een alternatief voor suiker.
Auteur