Op computers staan veel gegevens die belangrijk zijn voor de gebruiker. Denk aan digitale foto’s of e-mails die niet verloren mogen gaan. Om die gegevens veilig te stellen, is het belangrijk om een back-up te maken.
Heeft u al een medium dat u wilt gebruiken voor de back-up, en zoekt u nu een stap-voor-stap methode voor uw computer? U vindt hier alle methodes voor Windows (XP, Vista, 7) en de Mac!
Back-up
Een back-up is een kopie van de gegevens. Die kopie slaat u natuurlijk niet op op de harde schijf van uw computer zelf. Als er problemen zouden zijn met de pc, dan zijn niet alleen de originelen maar ook de kopieën onbereikbaar. U dient de gegevens dus op een externe locatie op te slaan. Daarvoor zijn er meerdere mogelijkheden, zoals een dvd of cd-rom, een usb-stick, een externe harde schijf of via internet. In dit artikel bespreken we die mogelijkheden, zodat u de beste keus kunt maken waar u uw gegevens wilt bewaren.
Cd-rom/dvd
Vrijwel elke computer beschikt over een dvd-brander of een cd-rombrander. De schijfjes zelf zijn goedkoop en in verschillende varianten beschikbaar. U kunt elke keer dat u een back-up maakt, deze branden op een cd-rom of dvd.
Daar zitten wel enkele nadelen aan. Zo is de opslagcapaciteit van de dvd-rom, maar zeker van de cd-rom, niet erg groot. Als u veel foto's of video's wilt bewaren, bieden ze te weinig ruimte. U moet de gegevens dan over meerdere schijfjes verdelen, wat niet erg handig werkt.
Cd-rom/dvd: Prijs
Als u maandelijks een back-up maakt, dan gebruikt u elke maand nieuwe schijfjes. De voorgaande back-ups zijn dan in principe overbodig want de nieuwste gegevens staan op de nieuwste back-up. U kunt dus elke maand een of meer schijfjes ‘weggooien’ en dat is niet alleen zonde van uw portemonnee maar ook niet erg milieubewust.
Deze bezwaren gelden natuurlijk niet voor de herschrijfbare cd-rom of dvd-rom, die u telkens weer opnieuw kunt gebruiken. Maar daar moet bij gezegd worden dat het herschrijven van schijfjes minder makkelijk gaat dan bijvoorbeeld het opnieuw gebruiken van een usb-stick of externe harde schijf.
Cd-rom/dvd: Levensduur
Ten slotte is er de levensduur. Zelfgebrande dvd’s gaan volgens fabrikanten ongeveer tien jaar mee. Afhankelijk van hoe u ze bewaart, kunnen de schijfjes beschadigd raken. Dan hebt u er niet veel aan. De levensduur van herschrijfbare cd-roms blijkt al helemaal niet lang te zijn. In theorie zouden ze tien jaar mee moeten gaan. Een redacteur van een Amerikaans blad ontdekte enige tijd geleden echter dat dit niet opgaat. Een op de tien schijfjes is al binnen een paar jaar onbruikbaar. De gegevens kunnen niet meer gelezen worden. Dit ondanks het feit dat de schijfjes koel, droog en donker werden bewaard. Het maakte ook niet uit welk merk schijfje er werd gebruikt, de goedkope merkloze deden het net zo goed - of slecht - als de bekende merken.
Conclusie: Door de beperkte houdbaarheid en capaciteit is een dvd of cd-rom niet de beste manier om gegevens te bewaren.
Usb-stick
Een usb-stick is een klein, draagbaar geheugenmedium waarop u gegevens kunt opslaan. Ze zijn klein, sommige modellen kunnen bijvoorbeeld tussen de sleutels van uw sleutelbos bewaard worden. Daarnaast zijn ze goedkoop en universeel te gebruiken. De sticks bestaan al een paar jaar, en elke keer komen er nieuwe versies uit met een grotere opslagcapaciteit of bijvoorbeeld extra software. U kunt de gegevens die u op een usb-stick bewaart, beveiligen met een wachtwoord.
Usb-stick: Levensduur
De levensduur van een usb-stick wordt op tien jaar gesteld. Dit is echter niet met zekerheid te stellen, de levensduur wordt namelijk bepaald door het aantal malen dat u nieuwe informatie op de stick opslaat. Moderne sticks kunnen een miljoen keer beschreven worden voordat ze ‘op’ zijn. Voor een back-up is dit belangrijke informatie. U kunt namelijk elke keer de nieuwste back-up over de oudere editie heen laten opslaan. Het is namelijk niet nodig al uw back-ups te blijven bewaren. Hooguit als erop gegevens staan die u inmiddels hebt verwijderd van uw computer, maar die u toch weer terug wilt.
Een usb-stick is een goedkoop opslagmedium, voor ongeveer tien euro hebt u al een prima stick in handen. SeniorWeb verkoopt ze trouwens ook in de Webwinkel. Wel kunnen sommige (oudere) sticks te weinig opslagcapaciteit hebben als u veel foto's of video's wilt bewaren.
Usb-stick: Verliezen
Het belangrijkste nadeel van de sticks is dat ze gemakkelijk kwijtraken. Door hun kleine formaat raken ze vaak snel zoek tussen andere spullen. Dat hebben diverse overheden al gemerkt: staatsgevoelige informatie op usb-stick is al enkele keren letterlijk op straat komen te liggen, doordat personeel hun stick verloor. Als u een back-up maakt op usb, geef de stick dan na afloop een goed plekje en bewaar hem op een vaste plaats.
Conclusie: Door zijn kleine omvang, draagbaarheid, prijs en levensduur, is een usb-stick een handig medium om belangrijke gegevens op te slaan. Beveilig uw gegevens met een wachtwoord, want de sticks raken nog al eens kwijt. Wilt u veel grote bestanden opslaan, wijk dan liever uit naar een externe harde schijf.
Externe harde schijf
Een externe harde schijf is een harde schijf in een omhuizing, die u via een usb-kabel aansluit op uw computer. De vormgeving verschilt van merk tot merk. Een belangrijk kenmerk is dat ze een enorm geheugen hebben en dus zeer nadrukkelijk zijn bedoeld voor de opslag van veel of grote bestanden. Veel mensen gebruiken een externe harde schijf als vaste opslaglocatie voor hun digitale foto’s.
Externe harde schijf: Verbinden
Als u een externe harde schijf aansluit op de computer, wordt die net als een usb-stick automatisch herkend als opslaglocatie. De harde schijf krijgt een letter toegewezen (bijvoorbeeld E: ) en u kunt er dan gegevens op opslaan. Ze kunnen ook permanent aan de computer verbonden blijven, zodat Windows automatisch bijvoorbeeld wekelijks een back-up kan maken van uw gegevens. Vaak hebben ze ook een stroomkabel, omdat ze zoveel stroom nodig hebben dat ze die niet via de computer kunnen ontvangen.
Externe harde schijf: Levensduur
De levensduur is afhankelijk van hoe intensief u ze gebruikt. Ze gaan even lang mee als een normale harde schijf van uw computer. Ze staan bekend als robuust. Qua prijs zijn ze wel wat duurder dan de andere opslagmedia. U hebt er eentje vanaf 50 euro en hoe meer geheugen het apparaat heeft, hoe hoger de prijs is.
Conclusie: Een externe harde schijf is zeer geschikt voor mensen die grote bestanden of veel foto’s willen opslaan. Ze zijn duurder dan usb-sticks maar kunnen veel meer informatie opslaan.
Via internet
Een redelijk nieuwe ontwikkeling is het opslaan van gegevens via speciale websites. Allerlei bedrijven bieden een dienst aan waarmee u tegen betaling van een vast maandbedrag periodiek een back-up van uw gegevens kunt maken. De gegevens worden opgeslagen op de site van het bedrijf, en bij problemen kunt u de bestanden gemakkelijk ophalen. Een populaire website voor dit doel is ook Dropbox. Hiermee kunt u tot 2 GB aan bestanden gratis online opslaan.
De beveiliging van deze sites is doorgaans goed geregeld. Het enige risico dat u loopt, is dat het bedrijf bijvoorbeeld ineens failliet zou gaan en u niet meer bij uw gegevens zou kunnen. Daarnaast wordt er een limiet gesteld aan het aantal GB’s dat u kunt opslaan. Het maken van een back-up kan vrij lang duren als uw internetverbinding niet zo snel is.
Via internet: Automatisch
Het voordeel van deze manier van opslaan is dat u er verder weinig voor hoeft te doen: u hoeft geen speciale apparaten te kopen en de bedrijven bieden doorgaans software aan om de back-up automatisch te laten maken. U hebt er vrij weinig omkijken naar.
Het nadeel is uw afhankelijkheid van het bedrijf. Als er een conflict zou zijn, bestaat het risico dat u niet meer bij uw gegevens kan omdat men u ‘afsluit’. Daarnaast vinden veel mensen het prettiger om hun gegevens gewoon ergens in huis te bewaren, en niet op een website. Maar dit nadeel kan natuurlijk ook een voordeel zijn, want bij brand of diefstal bij u thuis zijn uw gegevens op internet veilig.
Conclusie: Een online back-up heeft voor- en nadelen. U hebt er weinig omkijken naar, maar niet iedereen vindt het een prettig idee gegevens online te versturen. Toch kunt u er wel vanuit gaan dat de beveiliging goed is geregeld. Gratis diensten kennen een datalimiet.
Wat is het best?
Zoals u hebt kunnen lezen, heeft elke vorm van opslaan zijn voor- en nadelen. Cd’s en dvd’s zijn kwetsbaar, usb-sticks raken snel zoek en externe harde schijven zijn best aan de prijs. Voor een gemiddelde gebruiker voldoet een usb-stick of een externe harde schijf het best. Wie het prettig vindt om schijfjes te branden, kan dit natuurlijk ook gewoon doen. Maak geregeld back-ups. Hopelijk hebt u ze nooit nodig maar als u er om zit te springen bij computerproblemen, dan is het fijn om ze snel bij de hand te hebben.
Meer handige computertips?
SeniorWeb is de computerhulp voor u! We helpen u verder met de beste en duidelijkste uitleg en ondersteuning voor tablet, pc en smartphone. Vragen? We helpen u zelfs thuis. Mis ook niet langer de voordelen van ons lidmaatschap. Tip: volg ons ook op Facebook!