Tijden veranderen, en videobanden zijn inmiddels nauwelijks nog in gebruik. Maar staan al uw mooie herinneringen op videobanden, zoals familiefilms? Het kan een uitdaging zijn om nog een werkende videorecorder te vinden. Gelukkig is het mogelijk om zelf uw videobanden te digitaliseren, waardoor u op andere apparaten beschikking hebt tot uw video’s!
Videobanden gaan langzaam achteruit wanneer u ze afspeelt, de kwaliteit wordt steeds lager. Het digitaliseren van oude videobanden kan mooie herinneringen vereeuwigen op uw computer. Natuurlijk kunt u zelf apparatuur in huis halen. Maar gaat het slechts om één tot vijf banden? De beste optie is vaak toch om het uit te besteden aan een bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan:
Uw collectie digitaliseren
Vergis u niet, zelf videobanden digitaliseren, daar hangt wel een prijskaartje aan. U heeft bepaalde apparatuur en software nodig, dus het kan ook best een (online) zoektocht worden. Maar als u een grote collectie heeft liggen, kan het toch de moeite waard zijn, en uiteindelijk goedkoper dan het uitbesteden. Die afweging laten we aan u. Het vereist ook wel enig technisch inzicht. Er zijn eigenlijk twee verschillende methoden om uw VHS (Video Home System) banden over te zetten.
Manier 1: gebruik een VHS/DVD combi-videorecorder
Er bestaan apparaten waarbij u een videoband kunt afspelen én op dvd kunt opnemen. Deze zijn voornamelijk tweedehands verkrijgbaar, bijvoorbeeld op Marktplaats.nl
Nieuw kopen kan hier en daar nog steeds, hoewel het aanbod slinkt. Goed zoeken kan noodzakelijk zijn.
Stap voor stap aan de slag
Stap 1: Maak de videorecorder voor gebruik goed schoon. Dit is in sommige gevallen nodig, omdat videobanden nu eenmaal verouderd zijn. Schoonmaken zorgt voor minder risico op beschadigingen, dit zal de kwaliteit van het afspelen waarschijnlijk bevorderen.
Stap 2: Stop een lege dvd in de dvd-speler, zodat de videoband direct naar een dvd kan worden overgezet
Stap 3: Druk op de videorecorder op ‘start’ en op de dvd-speler op ‘record’. Op deze manier neemt je video op en is het mogelijk om je video om te zetten naar een MP4-bestand!
Manier 2: sluit uw videorecorder aan op uw pc of gebruik een video grabber
Heeft u nog een werkende videocamera of videorecorder? Die kunt u aan de computer verbinden met een kabel. Heeft uw apparaat echter geen mogelijkheid tot bekabeling of SCART, dan wordt het natuurlijk lastig. U kunt wel een speciaal apparaat kopen om de videobanden over te zetten. Voor het kopiëren, bewerken en opslaan van beeldmateriaal kunt u een USB-stick, genaamd een ‘video grabber’ gebruiken.
Wat is een 'video grabber'?
Een video grabber is een USB-stick met bekabeling. Dit is dus een soort tussenstuk dat het videoapparaat verbindt met uw pc. Er zijn verschillende soorten op de markt. Gaat u er één kopen, let dan op de volgende aspecten:
Controleer voorafgaand of de video grabber geschikt is voor uw 'operating system'. Sommige video grabbers zijn alleen geschikt voor Windows 10... of alleen voor voor MacOS, voor een Apple computer dus.
Wanneer u een relatief goedkope video grabber koopt, is de beeldkwaliteit helaas niet altijd even goed. Controleer daarom of de video grabber over de juiste beeldkwaliteit en over voldoende productiecapaciteit beschikt. Lees voorafgaand wat online reviews, zodat u er zeker van bent dat de prijs/kwaliteit verhouding goed is.
Software installeren
Meestal worden video grabbeers geleverd met software die u eerst op uw pc moet installeeren. Het kan zijn dat er een cd-rom wordt meegeleverd. Niet iedere computer heeft natuurlijk nog een cd of dvd-speler. Dan kunt u de software waarschijnlijk ook wel online downloaden, de meeste bedrijven bieden voor hun klanten die optie inmiddels aan.
Overzetten
Doe dan de videoband in de VHS dvd recorder of de VHS-band in de videocamera. Maak in de software-omgeving een nieuw bestand aan en geef het een naam. Selecteer daarna het videofragment wat u wilt overzetten en selecteer het gewenste videoformaat. Het is meestal mogelijk om een video om te zetten naar MP4 of naar MP3.
Wanneer uw video grabber gratis software gebruikt, kunt u eerst het apparaat in kwestie selecteren, voordat u verder kunt om (VHS) videobanden te digitaliseren. Speel de videoband op de VHS dvd recorder of de videocamera af. Hierbij is het belangrijk om op het volgende te letten, zoals:
Kijk of het beeld van de videorecorder of videocamera ook in de software-omgeving verschijnt. Controleer ook het volume en de kwaliteit van het beeld. Klopt dit niet? Het is vaak mogelijk om de afspeelkwaliteit in de software-omgeving aan te passen.
Neem nu de video op
Wanneer u alles hebt gecontroleerd, is het mogelijk om op te nemen op uw computer. Hierbij is het belangrijk om eerst na te gaan of de software opneemt, vóórdat de videoband afspeelt. Anders kan het zijn dat u een stukje mist. Neemt de software wel eerst op? Dan moet u afwachten totdat u de videoband om kan zetten naar dvd of naar een dergelijk bestand, zoals MP3 of MP4.
Video klaar? Tijd om te bewerken
Nadat de video klaar is, is het mogelijk om deze te bewerken. Zo kan het gebeuren dat er zwart beeld voor en/of na de video verschijnt, omdat u de software en videoband niet tegelijk hebt gestart. Die ruimte kunt u met de software meestal wel verwijderen. Dit kan trouwens ook met andere software: iMovie is zeer geschikt voor zowel Windows als Mac. Ook kunt u meestal het geluid aanpassen, omdat het niet altijd synchroon loopt met het beeld. Deze functie heet 'interleaving'. Na het bewerken slaat u het programma weer op, meestal als AVI-bestand.
Overzetten naar dvd
Nu heeft u een digitaal bestand, waarmee u uw video weer kunt bekijken zonder vrees dat de kwaliteit achteruit zal gaan. Ook is het mogelijk om de video naar een dvd te branden. Dat kan met een interne dvd-brander, indien u die heeft, maar ook externe dvd-spelers zijn meestal aan te sluiten op uw computer. Test dit wel even, voordat u aan het hele proces begint. Anders komen er wellicht dus nog onverwachte kosten bij kijken. Ook dvd-spelers zijn trouwens tweedehands verkrijgbaar.
Bron: Brakkehond.be