Al een half miljoen mensen zijn actief in een buurtpreventiegroep op WhatsApp. In de praktijk blijkt dat criminaliteitscijfers dalen als buurtbewoners op deze manier contact houden.
De Buurtpreventie WhatsApp-groep begon in 2015 na een aantal pogingen tot inbraak bij de initiatiefnemers in de gemeente Gooise Meren. Inmiddels zijn er 7340 groepen actief, waarvan 62 in België en een in Duitsland. Wekelijks ontvangt het platform 60 aanmeldingen van nieuwe groepen. In totaal hebben zo'n 500.000 mensen zich aangesloten om hun buurt veilig(er) te houden.
Verdachte zaken
Met de WhatsApp-groep signaleren burgers verdachte situaties en personen in hun buurt. Onder andere kentekens van verdachte auto's, signalement van verdachte personen en inbraakgevoelige situaties mogen gemeld worden. Buurtpreventie blijkt een goed middel om ervoor te zorgen dat inbraak en criminaliteit wordt voorkomen en bestreden. Volgens burgemeester Jean Paul Gebben van de gemeente Losser dalen de criminaliteitscijfers drastisch als er in een buurt WhatsApp-groepen actief zijn.
U buurt
Kijk hier voor meer info over buurtpreventie of om mee te doen met een groep bij u in de buurt. In dit artikel leest u meer over vormen van inbraakpreventie.
Bron: AD