Is water met een smaakje door geur gezond?

Goed alternatief voor water

Water drinken
Getty Images

Meer water drinken is gezond. Maar niet iedereen drinkt het graag. Sommige mensen vinden gewoon water saai, en drinken liever iets met een smaakje. Sinds kort kun je ook water met een geurtje drinken, waardoor je de smaak er automatisch bij denkt. Hoe werkt dat? En is het ook echt gezond?

Suikerhoudende dranken zijn niet goed voor ons lichaam. Ook light-frisdranken zijn minder gezond dan gedacht. Het zuur in alle varianten frisdrank kan je tanden aantasten. Gewoon (kraan)water is uiteraard het meest gezond, maar niet iedereen vindt dat lekker. De Duitse start-up Air Up kwam daarom met een verfrissend alternatief: een fles die aan gewoon kraanwater een smaakje geeft. Niet door er een smaakje doorheen te mixen, maar door het een geur te geven.

Zit daar een luchtje aan? De Air Up fles bestaat uit 4 gedeelten: een fles, een mondstuk met ingebouwd rietje, een  geurpod en een afsluitbare dop. De fles vul je met (kraan)water of bruiswater. Vervolgens draai je het mondstuk op de fles, en klik je de geurpod daar op. Zo’n geurpod is eigenlijk een geurring waar een spons met geurdruppels in zit, waardoor het een luchtje naar smaak verspreid, bijvoorbeeld sinaasappel-passievruchtengeur. In het mondstuk zit een gaatje, waarlangs lucht stroomt terwijl je het drinkt. Die lucht neemt de geur mee. Wanneer je het water vervolgens via het rietje opslurpt, denken je hersenen er daardoor automatisch sinaasappel-passievruchtsmaak bij. Terwijl het water gewoon eenvoudig kraanwater of bruiswater blijft. Zodra je de geurpod naar beneden duwt, duw je ook het gaatje in het mondstuk dicht en proef je weer gewoon water.

Proeven met je neus

Wist je dat maar liefst 80 procent van je smaakbeleving wordt bepaald door de geur? Slechts 20 procent van de smaak wordt door je tong bepaald. Dat zijn alleen de basissmaken: zoet, zout, bitter, zuur en umami. Alle complexe smaakbelevingen gaan via je neus. Die geuraroma’s uit je eten en drinken snuif je niet alleen door je neusgaten naar binnen, maar zitten ook in je eten of drinken zelf. Achterin je mond kunnen deze geurmoleculen vrijkomen en worden ze door de reukorganen opgepikt. Dat heet retronasaal ruiken. Hoe werkt dat nu bij de Air Up? Daar worden de geuraroma's in het water opgenomen. Na drinken komen ze dan achter in je mond vrij. De geur wordt dan een smaak. Het brein maakt namelijk geen onderscheid tussen proeven met je neus of met je tong. Dat maakt dit een heel bijzondere ervaring dus.

Hoe gezond zijn geurpods voor je lijf?

De Air Up drinkfles werkt alleen met geur, er zitten verder geen vreemde of schadelijke stoffen in. Je drinkt dus echt alleen maar water: geen suiker, geen calorieën, geen toevoegingen. Voor wie graag vruchtensap of frisdrank drinkt, zijn de geurpods een gezonde vervanger. Voor kinderen en tieners die pakjes drinken mee naar school nemen, is deze manier van waterdrinken een uitkomst. Maar ook voor volwassenen die niet van standaard water houden. Wel een nadeel kan zijn dat je niet went aan de smaak van gewoon water. Dus als er een keer geen geurwater beschikbaar is, kies je als snel toch voor dranken met suiker of zoetstoffen.

Natuurlijk en duurzaam

De verschillende “smaken” van de geurpods zijn gemaakt van natuurlijke geuraroma’s, gebaseerd op vruchten, planten en kruiden. De pods zijn verkrijgbaar in fruitige smaken zoals appel, bessen, citroen en vlierbloesem, maar ook in smaken als cola en ijskoffie. Met een geurpod kun je 5 liter water een smaakje geven. Door het gebruik van de hervulbare fles bespaar je hierdoor 10 kleine plastic frisdrankflesjes. Daar staat tegenover dat die frisdrankflesjes gerecycled kunnen worden en de geurpods (nog) niet. De geurpods en de fles zijn van plastic gemaakt, wat geen duurzaam materiaal is.

Conclusie

Voor veel mensen kan het gebruik van geurpods een stap in de goede richting zijn om meer water te drinken. En als je de fles maar vaak genoeg opnieuw gebruikt, wordt het vanzelf een duurzamere optie. Maar heb je al een hervulbare fles, dan kun je deze beter helemaal opgebruiken voordat je een nieuwe aanschaft. Voor je portemonnee is gewoon kraanwater drinken het meest gezond. Voor een Air Up starterspakket betaal je 34,95 euro. Daarin zit een Air Up-drinkfles met een inhoud van 650 ml en 2 geurpods. Daarnaast ben je er nog niet als je de Air Up drinkfles hebt aangeschaft. Je zult ook met regelmaat nieuwe geurpods moeten aanschaffen. Voor de losse pods betaal je tussen de 5,95 en 8,95 euro voor een pakketje met 3 stuks. Kortom: een stuk duurder dan water uit de kraan.

Auteur