Los de bloeduitstorting op
Soms heeft u er ineens eentje, hij lijkt uit het niets verschenen. Een andere keer ontstaat het na een vervelende val of doordat u zich flink heeft gestoten en gaat hij gepaard met pijn en zwelling. De blauwe plek is voor iedereen een bekende, maar hoe komt u er snel weer vanaf?
Een blauwe plek is een bloeduitstorting die ontstaat door vallen of stoten. De onderliggende bloedvaten gaan door die klap kapot, waardoor het bloed de weefsels in lekt. Onderhuids is de bloeduitstorting rood, maar doordat uw huid als een soort filter werkt, oogt de plek blauw en soms paars.[ITEMADVERTORIAL]
Zo'n plek kan tijdens het genezingsproces verschillende kleuren aannemen, variërend van zwart en paars tot geel en groen. De vrijgekomen rode bloedcellen worden door macrofagen, een soort stofzuigers van het immuunsysteem, opgeruimd. Daarnaast zorgen enzymen ervoor dat de rode bloedcellen worden omgezet in de gele stof bilirubine. Deze stof is verantwoordelijk voor de kleurverandering.
Voorkomen
Vrouwen hebben over het algemeen vaker last van blauwe plekken dan mannen. Bij ouderen is de onderhuidse vetlaag dunner. Ook bij hen ziet u dus vaker een blauwe plek, soms zelfs van die dieppaarse plekken (hematomen).
Het voorkomen van blauwe plekken is bijna onmogelijk. U kunt altijd en overal een blauwe plek oplopen, tenzij u zichzelf volledig inpakt. Wel kunt u de kans op grote blauwe plekken verkleinen en kunt u ervoor zorgen dat u zo snel mogelijk weer van die blauwe plek af bent. Behandeling van een blauwe plek is niet noodzakelijk.
Rust
Meestal is het voldoende om een blauwe plek gewoon met rust te laten, dan geneest hij vanzelf. Vooral grote blauwe plekken op de benen zijn gebaat bij echte rust. Als u zorgt dat u zo’n plek boven harthoogte laat rusten, dan stroomt het bloed terug naar het hart. In bed kunt u bijvoorbeeld een kussen onder het been leggen.
Koelen
Vaak krijgt u na het vallen of stoten het advies om de pijnlijke plek te koelen. En dat heeft een reden. Door te koelen trekken de bloedvaten namelijk samen en kan het bloed minder snel wegstromen; de bloeduitstorting wordt dan minder groot. Daarbij zorgt ijs voor een verlichting van roodheid en pijn. Leg een icepack of een zak diepvriesgroenten (ingewikkeld in een theedoek) zeker vijftien minuten op de kneuzing. U kunt de pijnlijke plek ook onder de stromende koude kraan houden.
Verwarmen
Een dag na de val of het stoten kunt u beter verwarmen dan koelen. Verwarmen zorgt ervoor dat de bloedvaten uitzetten, waardoor de bloedcirculatie wordt verhoogd. Dit komt het genezingsproces ten goede.
Zodra de blauwe plek geel van kleur is, kunt u ook met de plek in de zon gaan zitten. De kleurstof bilirubine verdwijnt uit uw lichaam onder invloed van UV-licht. De zonnebank heeft ditzelfde effect.
Arnica
Wilt u een blauwe plek snel laten genezen? Misschien dat het kruid arnica montana u dan kan helpen. Dit kruid bevat een bestanddeel dat ontstekingen en zwellingen vermindert en de doorbloeding verbetert. Bij de apotheek of drogist kunt u een arnicazalf kopen. Smeer deze zalf een of twee keer per dag op de aangedane plek. Ook bestaan er druppels en tabletten die u kunt innemen. Door veel te drinken versnelt u het genezingsproces ook.
Vitamine C
Uit onderzoek blijkt dat mensen die via hun voeding weinig vitamine C binnen krijgen gemakkelijker blauwe plekken hebben. Bovendien genezen de plekken langzamer. Vitamine C helpt beschermend collageenweefsel opbouwen rond de bloedvaten.
Gezond
Af en toe een blauwe plek is heel normaal, maar als u merkt dat u heel gemakkelijk blauwe plekken krijgt, wil het nog wel eens lonen om met de huisarts te praten. Soms zijn blauwe plekken een teken van een ziekte. Bepaalde bloedziekten kunnen bijvoorbeeld onverklaarbare blauwe plekken veroorzaken.
Bij langdurig gebruik van aspirine of bloedverdunners ontstaan er ook vaak blauwe plekken. Ontstekingsremmende geneesmiddelen, antidepressiva en medicijnen tegen astma remmen de bloedstolling en kunnen ervoor zorgen dat blauwe plekken groter worden.