Vraag van de week
Ik vraag me af hoe rekeningen betaald moeten worden na mijn overlijden. Is het verstandig om een reservepotje bij mijn dochter aan te leggen zodat ze eventuele rekeningen op dat moment kan betalen?
Er is veel onduidelijkheid over de snelheid waarmee erfgenamen over de rekening van een overledene kunnen beschikken. Het meest gemakkelijke is het als de overledene beschikt over een en/of-rekening met de partner of een van de kinderen. Deze en/of-rekening wordt namelijk niet geblokkeerd en kunnen rekeningen altijd worden betaald. Is er geen en/of-rekening, maar zijn de erfgenamen het met elkaar eens, dan hoeft het ook niet lang te duren. De kinderen geven dan een notaris de opdracht om namens hen een verklaring van erfrecht op te stellen. In die verklaring staat wie erft en hoe er aanvaard is (zuiver of beneficiair). Bovendien kan er, als er geen executeur is benoemd, in de verklaring van erfrecht een boedelgevolmachtigde worden benoemd die namens de erfgenamen zal optreden. Het is dan een kwestie van weken voordat de executeur of boedelgevolmachtigde over de rekening kan beschikken.
Liggen de verhoudingen tussen de erfgenamen minder eenvoudig, dan kunt u met de benoeming van een executeur in uw testament problemen voorkomen. In plaats van een verklaring van erfrecht laat de executeur dan een verklaring van executele opstellen waarmee hij over de rekeningen van de erflater kan beschikken; de verklaring van erfrecht komt dan later wel.
Hebt u geen executeur benoemd en kunnen de kinderen/erfgenamen het onderling niet goed vinden, dan kunnen wel problemen ontstaan. Neemt een van de kinderen/erfgenamen echter contact op met de partij die nog een rekening heeft openstaan bij de erflater, dan zijn ook dan meestal ernstige gevolgen wel te voorkomen. Blijft het lastig, dan kan de rechter worden gevraagd om een boedelnotaris aan te wijzen die de erfenis gaat afwikkelen.
In de praktijk blijken openstaande rekeningen na het overlijden over het algemeen niet tot grote problemen te leiden. Had de erflater veel schulden, dan is beneficiair aanvaarden (erfgenamen zijn niet voor meer schuld aansprakelijk dan er bezit is) of verwerpen een mogelijkheid om u aan hieraan te onttrekken. Het lijkt me kortom niet nodig om bij uw dochter een reservepotje aan te leggen; de rekeningen zullen naar verwachting niet lang onbetaald blijven.