Risico’s voor erfgenamen uitsluiten

De Raad voor de Rechtspraak heeft het wetsvoorstel om erfgenamen bij onverwachte schulden toch vrij te stellen afgewezen. De Raad ziet liever de beneficiaire aanvaarding als standaard.

Wanneer een erfgenaam nu zuiver aanvaart, dan aanvaart hij de erfenis met alle bezittingen én alle schulden. Blijkt een erfenis meer schulden dan bezittingen te bevatten, dan is de erfgenaam ook met zijn privévermogen aansprakelijk voor die schulden. Staatssecretaris Teeven van Justitie heeft nu een wetsvoorstel in de maak dat erfgenamen die zuiver aanvaard hebben te beschermen tegen onverwachte schulden.

Niet ver genoeg

De Raad voor de Rechtspraak die het wetsvoorstel beoordeelde ziet dit wetsvoorstel niet zitten. Er is namelijk al jurisprudentie die erfgenamen van die onverwachte schulden vrijpleit. Door de uitspraken die rechters eerder deden is een nieuwe wet eigenlijk overbodig. Bovendien verwacht de Raad voor de Rechtspraak onduidelijkheid over wat onverwachte schulden zijn. De Raad voor de Rechtspraak pleit er daarom voor een andere vorm van aanvaarding van een erfenis de standaard te laten zijn, namelijk de beneficiaire aanvaarding. Aanvaard een erfgenaam een erfenis beneficiair, dan is hij nimmer voor meer schuld aansprakelijk dan dat er bezit in een erfenis is. Er wordt dus eerst geïnventariseerd wat er aan bezit en schuld is voordat de erfgenaam de erfenis aanvaart of verwerpt (de derde mogelijkheid).

De Raad voor de Rechtspraak adviseert de staatssecretaris om van zijn huidige wetsvoorstel af te zien en de beneficiaire aanvaarding tot standaard te maken. Omdat er over de beneficiaire aanvaarding nog al eens vragen zijn adviseert de Raad om de procedure vooral helder in de wet op te nemen en hierover meer voorlichting te geven.

Bron 
  • Proud to be Senior