Zelf sta je er misschien niet meer zo bij stil, maar ons land kent een aantal typisch Nederlandse gerechten en eetgewoontes waar toeristen regelmatig van staan te kijken. Een overzicht.
1. Hagelslag
Nederlanders nuttigen gemiddeld drie keer per dag een maaltijd: ontbijt, lunch en avondeten. Bij het ontbijt kiezen we als zoet beleg graag voor hagelslag, naast vlokken, pindakaas, speculaas en gestampte muisjes. Terwijl men in andere Europese landen vaak warm eet in de middag, houden wij het vaak (grotendeels) bij een herhaling van het ontbijt.
2. Stroopwafels
In ons land nemen we graag iets zoets bij de koffie of thee: een koekje. Typisch Hollands en razend populair onder toeristen is de stroopwafel. Opvallend is dat bezoekers uit het buitenland hun stroopwafel het liefst warm eten, terwijl we dat in Nederland veel minder doen. Maar we leggen ook regelmatig bitterkoekjes en gevulde koeken op tafel. Bij speciale gelegenheden (of zomaar tussendoor) wordt er ook gekozen voor een Bossche bol, tompoes of Limburgse vlaai.
3. Drop
Een andere lekkernij die we in Nederland massaal nuttigen, is natuurlijk drop. Met 32 miljoen kilo aan drop die we gezamenlijk wegsnoepen, zijn we ruimschoots koploper: 20 procent van het verkochte snoepgoed is drop. We eten alle soorten, van boerderijdrop tot muntendrop en van trekdrop tot Engelse drop. Anders dan de stroofwafel is het over de grens aanzienlijk minder in trek. Naast dropjes nemen we ook relatief veel kauwgom.
4. Stamppot (en prakken maar!)
Nederlanders eten in vergelijking met mensen uit andere (Europese) landen vrij vroeg. We kiezen vaak voor een combinatie van aardappels, groente en vlees, maar natuurlijk staat ook de Hollandse pot regelmatig op tafel. Het doorkoken, stampen en prakken van avondmaaltijden is typeren voor ons eetgedrag. Populaire stamppot is boerenkool, zuurkool, hutspot, hachee en erwtensoep, vaak met rookworst, spekjes en jus dat in een kuiltje gegoten wordt.
In de zomer eten we, vergeleken met andere landen, graag asperges.
5. Poffertjes
Andere dingen die we 's avonds graag eten, en dan voornamelijk kinderen, zijn poffertjes. De kleine pannenkoekjes zie je duidelijk minder over de grens. We laten ze graag zwemmen in boter en strooien er poedersuiker op.
6. Snacks uit de muur
Wat Nederlanders ook graag doen, is een frikandel of kroketje uit de muur trekken. We eten het ook weleens als lunch of tussendoortje als er buiten de deur wordt gegeten, maar de snacks uit de muur is een echte Hollandse favoriet. En, voor velen onmisbaar, met mayonaise. Nederlanders dippen hun snacks en patat sowieso graag in allerlei sauzen, vaak ook door elkaar (oorlog of speciaal).
7. Beschuit met muisjes
Het zal voor iedereen die hier niet is geboren even vreemd zijn wanneer er na de geboorte van een kind beschuit met muisjes op tafel worden gezet. Typisch Nederlands, een echte traditie.
Beschuit was vroeger behoorlijk duur en werd vooral gegeten bij speciale gelegenheden. Een beschuit met suikers (of dus muisjes) werd gezien als een echte traktatie en dus perfect om een geboorte te vieren. Muisjes bestaan vooral uit anijszaadjes en suiker. Vroeger werd gedacht dat anijs goed zou zijn voor de borstvoeding, vandaar de toevoeging op het beschuit.
8. Vla
Hollanders zijn een toetjesvolk. Als zuivelland nemen we natuurlijk massaal vla, van vanille tot chocolade of caramel. In het buitenland kennen ze dat lang niet overal.
9. Rauwe vis happen
Nederlandser kan eigenlijk niet: zoute haring (vaak met uitjes) als tussendoortje. Hoofd achterover en eten maar. Hollandse nieuwe is seizoensgebonden en het eerste vaatje wordt traditiegetrouw geveild voor het goede doel. Rauwe vis eten in ons land vormt voor veel toeristen altijd wel even een drempel en zorgt altijd voor uiteenlopende reacties.
Bron: vriendin.nl