President Trump veroorzaakt onrust op de beurs

Getty Images
De beurskoersen gaan fors op en neer vanwege de uitlatingen van president Trump over importheffingen. Wat is nu wijsheid?
Beleggers vrezen een herhaling van eerdere handelsoorlogen met hogere kosten, lagere economische groei en dalende koersen. Dat wil niet zeggen dat het verstandig is om nu uit te stappen en aan de kant te wachten.
Dit zegt financieel adviseur Jeroen Wolfsen van Moneywise. Hij wijst erop dat er in het verleden vaker dit soort periodes zijn geweest. Steeds weer blijkt dat het verstandig is om rustig te blijven. Wolfsen wijst erop dat tijdelijk uitstappen gevaarlijk is. Het klinkt slim om tijdelijk uit te stappen en wachten tot het herstel weer begint. In praktijk klinkt het makkelijker dan het is, want hoe weet je wanneer het dieptepunt is bereikt? En wat doe je als de beurs weer flink is gestegen?
De realiteit is dat een klein aantal beursdagen verantwoordelijk is voor een groot deel van het rendement. Wie tijdelijk uitstapt, loopt het risico die dagen te missen, vooral omdat de beste dagen vaak direct na forse dalingen komen.
Een andere beurswijsheid is dat de koersen vroeger of later weer herstellen. Alleen weet een belegger nooit wanneer dit is. Soms komt het vertrouwen snel terug, soms duurt het langer. Wie blijft zitten profiteert altijd van het herstel.
Een derde wijsheid is dat beleggers vaak overdreven reageren op slecht nieuws. Koersen dalen harder dan fundamenteel nodig is. Het omgekeerde is ook waar: koersen kunnen sneller stijgen dan gerechtvaardigd.
Op lange termijn levert beleggen een hoger rendement op dan sparen, maar dat komt niet zonder risico. De prijs voor het extra rendement zijn de periodes van daling. Beleg je voor de langere termijn en heb je een goed plan, dan is het meestal beter om niets te doen.