Getty Images
Nagerecht voor 12 personen met een bereidingstijd van 30+ minuten
Ingrediënten
- 1 springvorm doorsnee 20 cm: 12 puntjes
- 2 handsinaasappels en 1 perssinaasappel
- 2 citroenen
- 3 eetlepels vloeibare margarine
- 75 gram suiker
- 3 dl halfvolle yoghurt
- 300 gram griesmeel
- ½ theelepel natriumbicarbonaat (zuiveringszout, bak- of dubbelkoolzure soda; verkrijgbaar bij natuurwinkels)
- ½ theelepel kurkuma (geelwortel)
- 250 gram suiker
- 1 theelepel oranjebloesemwater (turkse winkel, toko)
- 1 eetlepel gepelde, ongezouten pistachenootjes
- 1 eetlepel geschaafde amandelen
Bereiding
- Schil de handsinaasappels dik en snijd de partjes uit de vliezen. Vang het sap op.
- Bewaar de partjes voor garnering. Pers de andere sinaasappel uit.
- Boen de citroenen goed schoon en rasp de buitenkant van de schil er af. Pers de citroenen uit.
- Bestrijk de springvorm dun met een beetje van de margarine.
- Warm de oven voor op 180° C.
- Roer de rest van de margarine en de 75 gram suiker door elkaar.
- Klop er de yoghurt, de geraspte citroenschil en de helft van het citroensap door.
- Meng het griesmeel met het natriumbicarbonaat en de kurkuma.
- Roer het yoghurtmengsel er door.
- Doe het beslag in de vorm en bak de taart in ca. 30 minuten goudbruin en gaar.
- Maak ondertussen een suikersiroop door 2½ dl water met de 250 gram suiker aan de kook te laten komen.
- Laat de suiker oplossen en kook de siroop 2 minuten.
- Roer er de rest van het citroensap, het sinaasappelsap en het oranjebloesemwater door.
- Houd 1 dl citrussiroop achter om aan tafel te gebruiken.
- Neem de rand van de nog hete taart en schuif de taart van de bodem op een grote schaal.
- Giet er direct een deel van de citrussiroop over.
- Laat de taart afkoelen en lepel er steeds wat van de siroop over tot de taart helemaal is verzadigd.
- Hak de pistachenootjes grof.
- Rooster in een droge koekenpan de amandelen goudbruin.
- Snijd de taart in puntjes en garneer met de partjes sinaasappel.
- Strooi er de gehakte pistachenootjes en de amandelen over.
- Geef de rest van de citrussiroop in een kannetje er bij.
Voedingswaarden per persoon
Recept | |
---|---|
Energie | 240 kcal |
Eiwit | 4 gram |
Koolhydraten | 45 gram |
Vet | 3 gram |
Verzadigd vet | 1 gram |
Vezels | 1 gram |
Bron
- Voedingscentrum