Dinsdag: Gouden taart met citrussiroop

Getty Images

Nagerecht voor 12 personen met een bereidingstijd van 30+ minuten

Ingrediënten

  • 1 springvorm doorsnee 20 cm: 12 puntjes
  • 2 handsinaasappels en 1 perssinaasappel
  • 2 citroenen
  • 3 eetlepels vloeibare margarine
  • 75 gram suiker
  • 3 dl halfvolle yoghurt
  • 300 gram griesmeel
  • ½ theelepel natriumbicarbonaat (zuiveringszout, bak- of dubbelkoolzure soda; verkrijgbaar bij natuurwinkels)
  • ½ theelepel kurkuma (geelwortel)
  • 250 gram suiker
  • 1 theelepel oranjebloesemwater (turkse winkel, toko)
  • 1 eetlepel gepelde, ongezouten pistachenootjes
  • 1 eetlepel geschaafde amandelen

Bereiding

  • Schil de handsinaasappels dik en snijd de partjes uit de vliezen. Vang het sap op.
  • Bewaar de partjes voor garnering. Pers de andere sinaasappel uit.
  • Boen de citroenen goed schoon en rasp de buitenkant van de schil er af. Pers de citroenen uit.
  • Bestrijk de springvorm dun met een beetje van de margarine.
  • Warm de oven voor op 180° C.
  • Roer de rest van de margarine en de 75 gram suiker door elkaar.
  • Klop er de yoghurt, de geraspte citroenschil en de helft van het citroensap door.
  • Meng het griesmeel met het natriumbicarbonaat en de kurkuma.
  • Roer het yoghurtmengsel er door.
  • Doe het beslag in de vorm en bak de taart in ca. 30 minuten goudbruin en gaar.
  • Maak ondertussen een suikersiroop door 2½ dl water met de 250 gram suiker aan de kook te laten komen.
  • Laat de suiker oplossen en kook de siroop 2 minuten.
  • Roer er de rest van het citroensap, het sinaasappelsap en het oranjebloesemwater door.
  • Houd 1 dl citrussiroop achter om aan tafel te gebruiken.
  • Neem de rand van de nog hete taart en schuif de taart van de bodem op een grote schaal.
  • Giet er direct een deel van de citrussiroop over.
  • Laat de taart afkoelen en lepel er steeds wat van de siroop over tot de taart helemaal is verzadigd.
  • Hak de pistachenootjes grof.
  • Rooster in een droge koekenpan de amandelen goudbruin.
  • Snijd de taart in puntjes en garneer met de partjes sinaasappel.
  • Strooi er de gehakte pistachenootjes en de amandelen over.
  • Geef de rest van de citrussiroop in een kannetje er bij.

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 240 kcal
Eiwit 4 gram
Koolhydraten 45 gram
Vet 3 gram
Verzadigd vet            1 gram
Vezels 1 gram
Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum