Zakkenrollers: hoe herkent u ze en wat kunt u doen?

Wat als u slachtoffer bent geworden van een zakkenroller?

Zakkenroller
Getty Images

Zakkenrollers, ze zijn er in alle soorten en maten. Van de onopvallende voorbijganger tot de charmante toerist die u in gesprek trekt. Het is een vervelende situatie waar niemand zich in wil bevinden. Zo herkent u een typische zakkenroller.

Het is belangrijk om alert te zijn op de signalen die kunnen wijzen op een zakkenroller. Hier zijn enkele kenmerken en gedragingen om op te letten.

Waarschuwingssignalen

Zakkenrollers zijn vaak erg onopvallend, maar sommige kunnen zich vreemd gedragen, bijvoorbeeld door te veel aandacht te vragen of door in de weg te staan. Vaak werken zakkenrollers in groepen. Let op als u een groep mensen ziet die zich dicht bij elkaar ophoudt en zich voortdurend om u heen beweegt. Zakkenrollers gebruiken vaak afleidingen. Dit kan een andere persoon zijn die u aanspreekt, terwijl een tweede persoon uw spullen steelt. Ze dragen soms kleding die hen helpt om op te gaan in de omgeving, zoals sportkleding of casual outfits, zodat ze niet opvallen.

Hoe wapent u zich tegen een zakkenroller?

Preventie is de beste manier om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van zakkenrollers. Hierbij enkele tips om uzelf te beschermen.

Draag uw spullen veilig. Gebruik een tas die u goed kunt afsluiten en die u dicht bij uw lichaam houdt. Een tas met een rits is vaak veiliger dan een open tas. Wees ook bewust van uw omgeving. Kijk om u heen en wees alert op mensen die zich dicht bij u in de buurt bevinden. Als u zich ongemakkelijk voelt, verplaats u dan naar een drukker gebied. Verdeel uw waardevolle spullen liefst over verschillende zakken of tassen. Bewaar niet al uw waardevolle spullen op één plek. Een geldriem is een onopvallende manier om uw geld en belangrijke documenten dicht bij uw lichaam te houden.
 

Wat te doen als u slachtoffer bent geworden?

Als u helaas toch slachtoffer bent geworden van een zakkenroller, is het belangrijk om snel te handelen. Hier zijn de stappen die u kunt nemen:

  1. Blijf kalm: Probeer niet in paniek te raken. Dit helpt u om helder na te denken en de juiste stappen te ondernemen.
  2. Controleer wat er gestolen is: Maak een lijst van de spullen die u mist. Dit helpt u later bij het doen van aangifte.
  3. Meld het bij de politie: Ga naar het dichtstbijzijnde politiebureau, bel de politie (0800-8844) of doe online aangifte. Geef een gedetailleerde beschrijving van de situatie en de vermoedelijke dader.
  4. Neem contact op met uw bank: Als uw bankpas of creditcard is gestolen, laat deze dan blokkeren om misbruik te voorkomen. Vaak kan dat via de bankieren app, hier vindt u een overzicht van alle telefoonnummers van banken. 
  5. Informeer uw verzekeraar: Als u een inboedelverzekering heeft, kan het zijn dat u voor sommige gestolen items een vergoeding kunt krijgen.

Waar zijn zakkenrollers het meest actief?

Zakkenrollers zijn vaak te vinden op drukke plekken waar veel mensen samenkomen. Dit zijn enkele locaties waar u extra op uw hoede moet zijn:

  • Openbaar vervoer: Treinen, trams en bussen zijn populaire plekken voor zakkenrollers, vooral tijdens drukke spitsuren.
  • Toeristische attracties: Plaatsen zoals musea, historische gebouwen en markten trekken veel toeristen aan, wat zakkenrollers aantrekkelijk maakt.
  • Evenementen en festivals: Grote evenementen met veel mensen zijn een ideale gelegenheid voor zakkenrollers om hun slag te slaan.
  • Winkels en markten: In drukke winkels of op markten kunnen zakkenrollers eenvoudig afleiden en stelen.

Heeft het zin om naar de politie te gaan?

Ja, het heeft zeker zin om aangifte te doen bij de politie. Hier zijn enkele redenen waarom:

  • Statistieken: Door aangifte te doen, helpt u de politie om een beter beeld te krijgen van criminaliteit in uw omgeving.
  • Onderzoek: Soms is er al een onderzoek gaande naar een bepaalde zakkenroller of groep, en uw melding kan nuttige informatie opleveren.
  • Verzekering: Voor sommige verzekeringen is een politierapport nodig om een schadevergoeding te kunnen claimen.
Auteur